Kuvassa on kirkkaassa lasipurkissa pikkelikurkkua. Tausta on tummansininen.

Säilö kotimaiset herkut talteen

Syksy on säilömisen kulta-aikaa. Purkkeihin ja pakastimeen sujahtavat niin sadonkorjuun tuotteet, metsäsienet kuin niistä valmistetut herkut. Kotimaisista kasvihuonevihanneksista syntyy myös makoisia säilykkeitä, joita voi antaa esimerkiksi lahjaksi tai herkutella myöhemmin itse. Parasta on, että kotimaisia kasvihuonevihanneksia on saatavilla vuoden jokaisena päivänä. Nappaa tästä herkulliset säilöntäreseptit:

Pikkelikurkut

2-3 pientä kotimaista avomaankurkkua tai 1 iso kotimainen kurkku
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
6 dl vettä
1 rkl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
2 kotimaisen tillin oksaa

OHJE:

1. Lisää kaikki liemen ainekset, paitsi noin puolet veden määrästä, kattilaan ja kiehauta seos.
2. Steriloi sillä välin lasipurkit. Lasipurkkeja on hyvä liottaa yön yli kylmässä vedessä ennen niiden steriloimista. Steriloi ne joko kiehuvassa vedessä keittämällä tai kuumentamalla niitä 115-asteisessa uunissa 15 min ajan.
3. Asettele kurkut purkkeihin ja peitä ne liemellä. Kaada lientä aivan purkin suuaukkoon asti, jotta mahdollisimman paljon happea saadaan poistetuksi purkista. Sulje purkit huolellisesti. Kurkut ovat muutaman päivän jälkeen maustuneet kauttaaltaan!

Reseptin on tuottanut Tastery Foods.

Kuvassa on kirkkaassa lasipurkissa pikkelikurkkua. Tausta on tummansininen.

Pikkelikurkun näyttävät hyvältä korkeassa lasipurkissa.

Uunikuivatut tomaatit

Kun kaipaat vaihtelua, testaa uunikuivattuja tomaatteja! Parin tunnin kuivatus saa tomaateista ihanan meheviä, ja öljyyn säilöttynä ne toimivat myös herkullisena lahjana.

2 rasiaa kotimaisia kirsikkatomaatteja

2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa & mustapippuria
1 tl kuivattua oreganoa
+ oliiviöljyä säilömiseen

OHJE:

1. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Huuhdo ja valuta kirsikkatomaatit ja pilko ne puoliksi.
2. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja levitä kirsikkatomaatit pellille leikkuupinta ylöspäin. Pirskottele päälle oliiviöljy ja mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Paista keskitasolla 2 tuntia. Anna tomaattien jäähtyä.
3. Tarjoile joko sellaisenaan tai annostele tomaatit lasipurkkiin ja kaada päälle oliiviöljyä juuri sen verran että tomaatit peittyvät öljyyn. Öljyssä säilötyt tomaatit säilyvät jääkaapissa muutaman viikon.

Kuvassa on harmaalla puupöydällä purkissa uunissa paahdettuja tomaatteja.

Itse tehdyt uunissa paahdetut tomaatit sopivat esimerkiksi tapas-lautaselle.

Kurkku-paprikasäilyke

1 isohko purkki

1 kg kotimaista kurkkua (avomaa tai normaali)
2 isoa kotimaista sipulia
1–2 kotimaista punaista paprikaa (normaali tai suippo)
½–1 ruukku kotimaista tilliä
2 dl sokeria
1 rkl suolaa
½ dl väkiviinaetikkaa

OHJE:

1. Poista kurkuista kannat ja leikkaa kurkut hyvin pieniksi ja tasakokoisiksi kuutioiksi.
2. Hienonna sipulit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli.
3. Mittaa sokeri, suola ja väkiviinaetikka kattilaan ja kuumenna.
4. Lisää muut ainekset joukkoon ja anna kiehua hiljalleen välillä hämmennellen 10–15 minuuttia, kunnes kurkut alkavat muuttaa väriä.
5. Kaada seos kuumennettuun lasipurkkiin ja sulje tiiviisti.

Vinkki! Kun valmistat kerralla reilun määrän, voit antaa niitä joululahjoiksi ystäville. Kuumenna lasipurkit 100-asteisessa uunissa sillä välin, kun valmistat säilykkeen. Voit maustaa säilykkeitä halutessasi valkosipulilla, neilikalla, tähtianiksella, inkiväärillä, sinapinsiemenillä tai vaikkapa palalla kanelitankoa.

Kuvassa on säilykepurkki, jonka kyljessä lukee kurkku-paprikasäilyke. Taustalla on raaka-aineita.

Kurkku-paprikasäilyke on klassikkoresepti, jota voi tuunata haluamallaan tavalla.

Tutustu herkullisiin resepteihin, jotka ovat täynnä kotimaisia kasvihuonevihanneksia: