Sienet ovat todellista lähiruokaa
Kotimaisia sieniä voi käyttää lakista jalkaan ruuanlaitossa. Ne tulevat läheltä, ja niitä on saatavilla ympäri vuoden.
Kotimaisia sieniä voi käyttää lakista jalkaan ruuanlaitossa. Ne tulevat läheltä, ja niitä on saatavilla ympäri vuoden.
Kotimaiset sienet tuoreita, turvallisia ja terveellisiä. Sieniä on saatavilla vuoden jokaisena päivänä, joten niitä kannattaa hyödyntää niin kesäisissä grilliruoissa kuin kylmemmän ajan padoissa, kastikkeissa ja keitoissa.
Suomessa sienet kasvatetaan kasvatusalustoilla laadukkaissa kasvualoistoissa. Kotimaiset sienet ovat heti käyttövalmiita, jalasta lakkiin. Sirkkalehdellä merkittyjä kotimaisia löytyy esimerkiksi siitakesieniä ja kuningasvinokkaita.
Kasvikset kuuluvat olennaisesti terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Kotimaisilla sienillä voi esimerkiksi korvata osan lihasta. Lue alta vinkit, miten onnistut!
Sienien maku vaihtelee hieman lajikkeiden mukaan. Yleisesti sienet ovat varsin miedon makuisia. Kotimainen siitake on herkkusientä vahvempi, ja sopii erinomaisesti esimerkiksi aasialaisiin ruokiin. Kuningasvinokas on herkkusienen tavoin mieto.
Sienet sisältävät umamia, joka on yksi viidestä perusmausta. Muita ihmisen perusmakuja ovat makea, suolainen, hapan ja karvas. Umami on maultaan lihaisa ja korostaa ruuassa aineiden omia makuja.
Tuoreet, viljellyt sienet ovat kokkaajan toiveruokaa. Ne ovat kuorimatta ja pesemättä käyttövalmiita ja niiden valmistaminen käy joutuisasti. Sienet ovat myös terveellistä ravintoa. Niitä voi popsia huoletta; sienet ovat maukasta ja keveää, todellista hyvän olon ruokaa.
Sieniä voi marinoida ja paistaa, pilkkoa muhennoksiin, haudutettaviin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Sienet sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin, mm. aasialaisiin ruokiin, vokkeihin, riistaruokiin, munakkaisiin, lämpimiin voileipiin, piirakoiden täytteeksi ja pitsoihin. Sienet ovat vastustamattoman hyviä.
Ennen ruoaksi valmistamista sienet puhdistetaan: turve harjataan kevyesti tai pyyhkäistään talouspaperilla.
Sienet säilyvät parhaiten kylmässä, +2–5 asteessa. Ne kannattaa säilyttää paperipussissa veden haihtumisen estämiseksi. Sienet säilyvät noin viikon verran.