Maistuvaa Paprikaviikkoa! Testaa ainakin rouskuvat crostinit ja paahdettu dippi
Valtakunnallista Paprikaviikkoa vietetään 15.-21.7. – Suomen kesän ollessa parhaimmillaan! Juuri nyt kannattaa kauppareissulla kiinnittää huomiota makua ja vitamiineja pursuaviin kotimaisiin paprikoihin. Jo puolikkaan paprikan rouskuttelu kattaa leikiten aikuisen päivittäisen C-vitamiinitarpeen! Nappaa alta myös maistuvat reseptit kesään.
Varsinainen vitamiinipommi
100 g tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 mg, ja punainen paprikakin noin 185 mg. Aikuisen päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on 75 mg, joten puolikas paprika täyttää sen helposti! Kotimainen paprika tuotetaan lähellä ja se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, joten ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin matkassa mukana.
Rapsakat paprikacrostinit
Makua täynnä olevat crostinit sopivat hyvin kesän ihanimpien illanistujaisten vetonaulaksi tai oman koti-illan herkutteluun. Reseptillä valmistuu alle tunnissa 16-20 kpl pieniä leipäsiä.
- 3 kpl kotimaisia paprikoita (punaisia, keltaisia tai isoja suippopaprikoita)
- 1 patonki tai maalaisleipä
- 250 g ricottajuustoa
- 1 pnt kotimaista basilikaa
- 2 kpl kotimaisia valkosipulinkynsiä
- 7 kpl kotimaisia kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja
- 1 pieni kotimainen punainen chili
- suolaa ja pippuria
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
Poista paprikoista kannat sekä siemenet ja leikkaa isoiksi lohkoiksi. Laita paprikat leivinpaperilla peitetylle uunipellille kuori ylöspäin ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa, grillivastuksen alla, 20–30 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori on osittain tummunut. Siirrä paahdetut paprikat kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla, jotta paprikan kuori höyrystyy ja irtoaa helpommin. Kuori jäähtyneet paprikat ja leikkaa ne pienempiin osiin.
Viipaloi patonki tai maalaisleipä ja asettele viipaleet samalle pellille jossa paahdoit paprikat ja pirskottele päälle hieman öljyä. Paahda leipiä grillivastuksen alla, kunnes ne saavat hieman väriä, noin 3–6 minuuttia.
Sekoita ricottajuuston sekaan hienonnetut valkosipulinkynnet ja suuri osa hienonnetusta basilikasta (säästä osa lehdistä crostinien koristeluun) sekä suolaa ja pippuria. Viipaloi myös kirsikkatomaatit ja chili koristelua varten.
Pyyhkäise ricottajuustoa paahdettujen leipien päälle. Asettele päälle paprikaa, kirsikkatomaattia ja chiliä. Pirskottele päälle hieman suolaa ja öljyä. Koristele basilikanlehdillä.
Täyteläinen paprikatahna on grilliruoan paras kaveri
Uunissa paahdetuista paprikoista syntyy mielettömän maukas tahna, joka saa täyteläisyyttä saksanpähkinöistä ja tomaattipyreestä. Muhammaraksi kutsuttu tahna maistuu niin grillattujen kasvisten kaverina kuin vaikkapa kalan lisukkeena!
- 3 punaista paprikaa
- 1 dl saksanpähkinöitä
- 1 rkl tomaattipyrettä
- ½ sitruunan mehu
- ½ tl juustokuminaa
- suolaa ja mustapippuria
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Leikkaa paprikat puoliksi ja poista kannat ja siemenet. Aseta paprikat leikkuupinta alaspäin leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes paprikoiden pinta alkaa tummua. Anna paprikoiden jäähtyä.
Kuumenna pieni paistinpannu ja paahda saksanpähkinöitä muutama minuutti kuumalla paistinpannulla. Aseta hetkeksi sivuun.
Kun paprikat ovat jäähtyneet, kuori ne varovasti. Lisää kuoritut paprikat, saksanpähkinät, tomaattipyre, sitruunamehu sekä mausteet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Maista, ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa ja nauti!
Raikkaan sitruunainen kurkku-paprikasalaatti
Sitruunasta ja korianterista jujunsa saava kurkku-paprikasalaatti on loistava lisuke grilliruoalle ja muille kesän kokkailuille. Ihanan sitruunainen maku tuo kaivattua raikkautta lautaselle.
- 1 kotimainen kurkku
- 1 punainen paprika
- 1 sipuli
- 1 ruukku tuoretta korianteria
- yhden sitruunan mehu
- mustapippuria myllystä
Leikkaa kurkku ja paprika suikaleiksi.
Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.
Huuhtele sipulirenkaita kylmän veden alla ja puristele kitkeryys pois. Sekoita sipulirenkaat kurkun ja paprikan joukkoon.
Purista päälle sitruunan mehu ja rouhi joukkoon mustapippuria myllystä.