5 syytä syödä paprikaa!

Valtakunnallista paprikaviikkoa vietetään tänä vuonna 17.-23.7.2023. Suomalainen lähellä tuotettu paprika vaatii optimaalisen lämpöiset ja valoisat kasvuolosuhteet, joten suurin osa siitä tuotetaan sesonkiluonteisesti huhti-lokakuussa.

Varsinainen vitamiinipommi

100 g tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 mg, ja punainen paprikakin noin 185 mg. Aikuisen päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on 75 mg, joten puolikas paprika täyttää sen helposti! Kotimainen paprika tuotetaan lähellä ja se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, joten ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin matkassa mukana.

Leikittele väreillä ja muodoilla

Kotimaista paprikaa tuotetaan punaisena ja keltaisena. Nämä ravinnerikkaat herkut antavat väriä ja purutuntumaa ruokiin, kuten tuoreisiin salaatteihin ja leivän päälle. Kokeile myös täytettyinä. Ympäri vuoden myynnissä on myös pieniä määriä suippopaprikaa.

Herkkua myös grillattuna

Paprika kestää hyvin kuumennusta ja näin kesäaikaan se on mainio lisä grillivihannesten joukkoon. Paprika loistaa erilaisissa vartaissa, wokeissa, pannuissa ja kastikkeissa. Kokeile myös paahdettuna ja soseutettuna herkulliseksi muhammara-tahnaksi! 

 

Vastuullinen valinta leivän päälle

Kotimainen kasvihuoneala on ruuantuotannon edelläkävijä päästöjen vähentämisessä. Kasvihuoneala on selvittänyt ilmastovaikutustaan vuodesta 2004 saakka, ja ilmastovaikutus on laskenut vuosien 2004-2021 välillä yli 60 %.

Mausta chilipaprikalla

Maustepaprikat sisältävät lajikkeesta riippuen runsaastikin poltteen tunnetta aiheuttavaa kapsaisiini-yhdistettä. Ruokaan saa maistuvaa tulisuutta hyödyntämällä näitä ruuanlaitossa. Maustepaprikoita viljellään myös kotimaisina, tunnistat ne aina Sirkkalehtimerkistä!