5 klassikkoa kasviksilla – näin tuunaat arkiruoista vihannespitoiset versiot
Klassikkoruoat nousevat uudelle tasolle, kun niitä höystää runsaalla määrällä kasviksia ja yrttejä. Kasvikset sujahtavat sujuvaksi osaksi päivän jokaista annosta kuin huomaamatta!
1. Täytetyt aamupalapaprikat
Tarjoa kananmunat aamupalaksi vaihteeksi paprikanpuolikkaista! Resepti toimii erinomaisesti myös suippopaprikoilla. Annoksesta saa kokonaisen lounaan tarjoamalla lisänä tai tomaatti-hummusleipiä.
Kahdelle:
- 2 isoa kotimaista paprikaa tai suippopaprikaa
- 5 kananmunaa
- emmetalraastetta, fetaa tai muuta valitsemaasi juustoa
- suolaa
- pippuria
- timjamia
- tuoretta salaattia tai babypinaattia
- aamiaisleipää
Ohje:
- Riko munat kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää juustoraaste tai murustele feta joukkoon. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
- Leikkaa paprikat puoliksi ja poista siemenet.
- Täytä paprikanpuolikkaat kananmuna-juustoseoksella ja laita 200 asteiseen uuniin 20–30 minuutiksi. Voit myös paistaa täytetyt paprikat pannulla kannen alla hauduttaen, kunnes munakas on hyytynyt ja paprikat hieman pehmenneet.
- Ripottele paprikoiden päälle tuoretta timjamia. Tarjoa paprikat raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa
2. Caesar-salaatti kikherneillä ja lehtikaalilla
Lounassalaattien klassikko on tietysti caesar. Tässä versiossa proteiini saadaan rapeaksi paahdetuista kikherneistä. Romaine-salaatti ja lehtikaali viimeistelevät suutuntuman koukuttavan rapeaksi.
- 2 isoa romaine-salaattia
- 3 isoa lehteä lehtikaalta
- caesar-kastiketta (ohje alla)
- kikhernekrutonkeja (ohje alla)
Ohje:
- Valmista ensin kikhernekrutongit ja caesar-kastike, jotta ne ovat valmiina salaatin kokoamista varten.
- Huuhdo ja kuivaa salaatit tarvittaessa. Revi tai pilko ne pieneksi ja siirrä isoon kulhoon. Sekoita joukkoon caesar-kastiketta. Viimeistele salaatti kikhernekrutongeilla. Tarjoa ja nauti!
Kikhernekrutongit:
1 tlk käyttövalmiita kikherneitä
2 rkl oliiviöljyä
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl juustokuminaa
suolaa & mustapippuria
Ohje:
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhdo ja valuta kikherneet ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperin avulla.
- Siirrä kikherneet kulhoon ja lisää oliiviöljy ja mausteet. Sekoita hyvin. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja levitä kikherneet uunipellille. Paista noin 30 minuuttia, kunnes kikherneet ovat kullanruskeita ja rapeita. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua.
Caesar-kastike:
- 2 dl cashew-pähkinöitä
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1-2 rkl ravintohiivahiutaleita
- 1 tl dijon-sinappia
- ½ tl valkosipulijauhetta
- ½ tl suolaa
- 1-2 dl vettä
Ohje:
- Liota cashew-pähkinöitä runsaassa vedessä vähintään 4 tuntia, tai yön yli. Huuhdo ja valuta.
- Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi kastikkeeksi. Aloita pienestä määrästä vettä ja lisää tarpeen mukaan, riippuen kuinka juoksevan koostumuksen haluat. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä lasipurkissa.
3. Pikaisesti pikkelöidyt vihannekset
Suolakurkkujen sijasta voit valmistaa oman upean etikkaisen lisukkeen päivällispöytään. Pikkelöidyt kirsikkatomaatit ja kurkut tuovat ihanan pirskahtelevaa makua aterialle kuin aterialle – testaa ainakin aamupalaleivällä, lihapullien kera ja kermaisen pasta-annoksen kyljessä.
- 250 g kotimaisia kirsikkatomaatteja
- Puolikas kurkku
- 3 rkl omenasiiderietikkaa
- 3 rkl väkiviinaetikkaa
- 3 rkl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- ¼ tl jauhettua mustapippuria
- 2 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. tilliä tai basilikaa)
Huuhtele kirsikkatomaatit ja viipaloi ne kolmeen osaan. Huuhtele ja siivuta kurkku. Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa ja anna maustua noin tunnin ajan ja tarjoile aamupalan, lounaan tai illallisen kera.
Vinkki! Voit käyttää ylijääneen pikkelöintiliemen esimerkiksi salaatinkastikeen valmistukseen.
4. Täyteläiset kurkku-maapähkinänuudelit
Kurkusta, paprikasta, maapähkinästä ja runsaista yrteistä syntyy neljälle nälkäiselle ruokailijalle näppärä lounas. Tämä ruokalaji vie ajatukset Kaakkois-Aasian lämpöön ja umamisiin makuihin. Ateria valmistuu alle puolessa tunnissa, joten se on oikea arjen pelastaja!
- 1 kurkku viipaloituna
- 2 pkt (400 g) kypsiä udon-nuudeleita
- 1 (n. 150 g) suippopaprika suikaloituna
- 1 rkl öljyä paistamiseen
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 3/4 dl maapähkinävoita
- 4 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
- 1 limen mehu puristettuna
- 1 pieni punainen chili hienonnettuna
- 1 rkl seesamiöljyä
- 3–10 rkl nuudeleiden keitinvettä
- 1 pnt lehtipersiljaa
Ohje:
- Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä ja lisää paprika. Paista, kunnes paprika pehmenee hieman. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki.
- Kuumenna nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan (n. 3 min) ja valuta hyvin, mutta säästä keitinvettä kastiketta varten.
- Sekoita kulhossa maapähkinävoi, seesamiöljy, vähäsuolainen soijakastike, limemehu, chili. Lisää nuudeleiden keitinvettä tarpeen mukaan, kunnes kastike on sopivan juoksevaa.
- Sekoita kuumat nuudelit, kurkku, paprika ja kastike pannulla. Lämmitä nopeasti.
- Viimeistele annokset lehtipersiljalla.
5. Helppo ja herkullinen pannuruoka Etelä-Italiasta
Melanzane-munakoisovuoka on Italian ylpeys ja mehevän makuinen herkku. Tämän melanzanen valmistukseen ei tarvita edes uunia – se kypsyy pannulla näppärästi puolessa tunnissa! Nopeankin haudutuksen aikana munakoiso ja tomaatit kypsenevät vastustamattoman pehmeiksi. Makumaailman täydentää tuore basilika.
3-4 annosta
- 1 iso munakoiso
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 kypsää tomaattia
- kourallinen kirsikkatomaatteja
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tlk tomaattimurskaa
- 1/2 dl hienoksi pilkottua basilikaa
- 1–2 tl balsamiviinietikkaa
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- suolaa ja mustapippuria
Parmesaani-mozzarellakerma:
- 2 dl (kasvipohjaista) ranskankermaa
- 1 mozzarella
- 1 dl raastettua parmesaania
- 2 rkl hienoksi pilkottua basilikaa
- mustapippuria
Tarjoiluun:
- basilikaa
- tuoretta leipää
- raikasta vihersalaattia
Ohje:
- Leikkaa munakoiso pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet talouspaperin päälle, lisää niiden päälle suolaa ja anna niiden levätä noin 10 minuuttia. Pyyhi sitten munakoisojen pinta kuivaksi talouspaperilla.
- Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet hienoksi. Leikkaa tomaatit muutamiksi paloiksi.
- Kuumenna iso laakea paistinpannu ja lisää oliiviöljy. Paista munakoisoa runsaassa öljyssä molemmin puolin noin 5 minuuttia, jotta siivuista tulee hieman kullanruskeat.
- Lisää valkosipuli ja tomaatit ja paista hetki. Lisää sitten tomaattimurska, basilika ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10–15 minuuttia. Valmista sillä välin parmesaani-mozzarellakerma.
- Nypi mozzarella pieniksi paloiksi ranskankerman joukkoon. Lisää parmesaani, basilika ja mustapippuri ja sekoita.
- Annostele juustokerma valmiin melanzanen päälle ja koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän ja raikkaan vihersalaatin kera ja nauti!