Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut hiilijalanjälkeään peräti 60 prosenttia vuosien 2004 ja 2021 välisenä aikana. Samanaikaisesti kasvihuoneissa käytetyn öljyn määrä on pudonnut peräti 87 prosenttia.
Kotimaisen tomaatin ja kurkun hiilijalanjälki roimasti alaspäin
Kotimainen kurkku ja tomaatti ovat aikaisemmin olleet mediassa ja sosiaalisen median keskusteluissa esimerkkejä ilmastopahiksista. Näiden keskustelujen ja näkemysten ytiminä ovat olleet lähes vuosikymmenen takaiset tutkimukset. Esimerkiksi tomaatin hiilijalanjälkenä on aiemmin pidetty lukuarvoa viisi tuotekiloa kohden. Luonnonvarakeskuksen tutkimus pudottaa luvut aivan eri tasolle. Kasvihuonetomaatin hiilijalanjälki vuonna 2021 oli 2,6, kurkun 2,0 ja salaatin 2,7 kiloa hiilidioksidia tuotettua kiloa kohden.
Öljyn käyttö vähentynyt 87 %
Kasvihuonetuotanto on siirtynyt vauhdilla pois fossiilisista polttoaineista. Niitä ovat korvanneet uusiutuva kotimainen puu- ja peltoenergia sekä sähkö. Vuosina 2004–2021 merkittävin muutos on ollut polttoöljyn käytössä. Sen käyttömäärä on pudonnut 87 prosenttia. Kotimaisen uusiutuvan hiilivapaan energian osuus alan energiakäytöstä on jo 56 prosenttia ja osuus on yhä kasvussa.
Espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki 91-kertainen Suomeen verrattuna
Tuhansien järvien maassa ei yllätä, että suomalainen tuotanto on vahvoilla myös vastuullisen veden käyttäjänä. Suomessa on vahvat ja hyvin uusiutuvat vesivarat niin pohjavesinä kuin vesistöinäkin. Kasvihuoneviljely käyttää vettä vastuullisesti ja vain kasvien tarvitsemat määrät. Yhden kotimaisen kurkku- ja tomaattikilon tuottamisen vesijalanjälki on noin 20–35 litraa vettä. Suomalaista tuotantoa verrataan useimmiten espanjalaiseen tuotantoon. Espanjassa vesijalanjälki on 91-kertainen eli lähes 3165 litraa tomaattikiloa kohden.
Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen tutkimukseen Kasvihuonetuotannon ilmastovaikutuksesta 2021.