Hyvää kurkkuviikkoa – vihreä vihannes haltuun!

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista kurkkuviikkoa 20.-26.3. Rouskuvan klassikon sesonki on ympäri vuoden, herkullinen sato kypsyy tälläkin hetkellä kevätauringon hellimissä kasvihuoneissa! Kurkusta on moneksi; se loistaa leivän päällä, maistuu salaatissa ja toimii jopa grillattuna.

Maailmanennätysvihannes Suomessa

Suomen kurkkuviljelmillä teknologia on huippuluokkaa, ja kotimaisissa kasvihuoneissa kypsyykin maailman huippusadot – keskitasot täällä ovat noin 110 kiloa kasvihuoneneliömetriltä vuodessa. Hollannissa keskisato 2020 oli 70 ja Espanjassa 10 kiloa neliömetriä kohden (FAO). Satomäärä vaikuttaa suoraan viljelyn maankäyttöön. Esimerkiksi kurkun viljelyssä Espanjassa tarvitaan yli 10-kertainen ala maata saman vihannesmäärän tuottamiseen Suomeen verrattuna. 

Kasvihuoneviljelyosaaminen on Suomessa maailman huipputasoa, jonka ansiosta ala on muun muassa pudottanut ilmastovaikutustaan 60 prosenttia vuodesta 2014. Tämä on kasvihuoneviljelijöiden vuosikymmenten työn tulos. Kotimainen kurkku on vastuullinen valinta, vuodenajasta huolimatta.

C-vitamiinipommi

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että kurkku on erinomainen C-vitamiinin lähde. Yksi kurkku sisältää noin 28 milligrammaa C-vitamiinia, joka vastaa jo pienen lapsen päivittäistä suositusta ja on melkein 40 prosenttia aikuisen saantisuosituksesta. C-vitamiini suojaa soluja vaurioilta ja torjuu infektioita. Keho ei tuota C-vitamiinia itse, joten siksi sen saannista on huolehdittava ruokavaliolla. C-vitamiini ei myöskään varastoidu elimistöön, joten päivittäinen saantisuositus (lapset 30–50 mg, aikuiset 75 mg) on saatava ruuasta. 

Parhaimmillaan kurkku maistuu tuoreena sellaisenaan. Kurkkua voi käyttää kuitenkin monenlaiseen ruuanlaittoon. Se sopii esimerkiksi vihersmoothieen tai pikkelöitynä erilaisten ruokien kylkeen. Yksi hittiresepti tällä hetkellä on myös kurkkusushi, jossa merilevä on korvattu kurkulla. Kurkkua hyödyntäviä reseptejä voi kurkata laajasta reseptipankistamme.