Kasviksia lautaselle viidessä minuutissa – näin se onnistuu!
Arjen kiireessä kokkaaminen jää välillä vähemmälle, eikä syömiselle ehdi suomaan montaa ajatusta. Kasvisten lisääminen lautaselle onnistuu kuitenkin käden käänteessä, vaikka aikaa ei olisi kuin take-awaylle tai valmisruoalle. Nappaa näistä vinkeistä inspistä kasvisten lisäämiseksi arkiviikon aterioihin!
1. Kirsikkatomaatteja suoraan rasiasta
Kirsikka-, miniluumu- ja muut pikkutomaatit sopivat naposteltaviksi ihan sellaisenaan – sormet eivät sotkeennu kuorimisesta, eikä kuoria jää pyörimään laukkuun. Pikkutomaatit raikastavat myös välipala-aterian ja tuovat tuoretta volyymia valmisruoka-aterioiden kylkeen.
2. Mausteinen kurkkulisuke jääkaappiin edellisenä iltana
Rapsakka punaviinietikka sopii loistavasti yhteen tuorekurkun kanssa! Reseptiä voi muunnella mieleisekseen lisäämällä joukkoon esimerkiksi valkosipulia, chiliä tai hunajaa.
- 200 g kurkkua, pieneksi kuutioituna
- 30 ml punaviinietikkaa
- 1 rkl öljyä
- Ripaus suolaa ja pippuria
- Tuoreyrttejä (esim. tilli, persilja, korianteri)
Kuutioi kurkku pieniksi paloiksi. Sekoita kurkku punaviinietikan, öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Viimeistele tuoreyrteillä. Anna maustua jääkaapissa 1–2 tuntia. Nauti lisukkeena esimerkiksi uunivihannespastan kera.
3. Tuoreyrttejä valmisannoksiin
Valmiskeitto, nuudeliannos ja mikrossa lämmitetty jämälounas saavat ylleen arjen luksusta tuoreista yrteistä. Makumaailmassa voi keskittyä yhteen yrttiin tai kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Jos annos kaipaa mielestäsi lisää suolaa, kokeile ensin lisätä makua yrteistä! Myös tuore kotimainen pinaatti on hyvä vihreä lisä annokseen kuin annokseen.
Vinkki! Pehmeävartisista yrteistä, kuten basilikasta, persiljasta, korianterista ja tillistä kannattaa käyttää huoletta varretkin. Niitä on helppo saksia vaikka kastikkeiden tai keittojen sekaan.
4. Popsi paprikaa
Paprika on vitamiinipitoista popsittavaa sellaisenaan – sata grammaa punaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 185 mikrogrammaa, joten kuittaa päivittäisen C-vitamiinin saantisuosituksen leikiten (miehillä 110 mikrog./vrk; naisilla 95 mikrog./vrk). Suippopaprika on muotonsa puolesta kuin tehty sujautettavaksi laukkuun evääksi, ja se sisältää pyöreää paprikaa vähemmän siemeniä.
5. Kurkkusalaatti purkissa
Purkkikurkkusalaatti, somen uusi suosikki, on nerokas ja nopea välipalavinkki arkeen. Salaatin ainesosia voi muutella omaan makuun sopivaksi, mukaan voi sheikata erilaisia tuoreita yrttejä, vegaanista majoneesia tai omia lempimausteita. Sopii myös evääksi vaikka töihin tai treeneihin!
- 1 kokonainen kurkku
- Savutofua
- Punasipulia
- Valkosipulimurskaa
- Kevätsipulia
- Basilikaa tai muuta haluamaasi tuoreyrttiä
- Soijakastiketta
- (Riisi)viinietikkaa
- Chilikastiketta
- (Vegaanista) tuorejuustoa
- Paahdettua seesamöljyä
- Seesaminsiemeniä
- Pippuria
Pilko kurkku, tofu ja sipuli ja lisää ne kannelliseen astiaan. Lisää myös muut ainekset, lisää astiaan tiivis kansi ja sekoita! Salaatin juju on voimakas ravistaminen, joka saa ainekset sekoittumaan keskenään.