Kuvassa on bruschettaa, jonka päällä on basilikaa.

Yrteistä makua vuoden jokaisena päivänä

 

Yrttejä kannattaa käyttää monipuolisesti läpi vuoden. Ne piristävät ruokaa ja mieltä niin arkena kuin juhlassa. Kotimaista yrttejä on saatavilla monipuolinen valikoima. Yrttien käytössä hyvä nyrkkisääntö on lisätä kuivat yrtit ruuan valmistuksen alussa ja tuoreyrtit lopussa.

Syksyn runsaat maut

Pikaisesti valmistuvat vokkiruoat ovat kuin luotuja tuoreyrteille. Aromit eivät ehdi haihtua eivätkä yrtit menettää ulkonäköään. Korianteri, perilla, tatsoi, thaibasilika ja punainen basilika ovat muutamia vaihtoehtoja vokkipannulle. Pizzat tuoreutuvat runsaasta rucolakeosta pinnallaan, ja tomaattikastikkeeseen tulee tietysti oreganoa tai meiramia.

Syyslammas, hirvi ja poro pitävät vahvoista yrteistä, rosmariinista ja timjamista. Meirami, kynteli, lipstikka ja salvia maustavat syyskauden sianliha- ja makkararuokia, kaalia, sisäelimiä ja liemiä. Hanhen ja ankan täytteisiin voi lisätä yrtinoksia ja vaikkapa omenaa ja minttua.

Muhevat lantut, pulleat punajuuret ja jauhoiset perunat kaipaavat aromaattisia yrttejä seurakseen. Pastaruoat janoavat salviaa, tutusti basilikaa tai vaikkapa korianteria. Leivälle levitettävät tahnat voi maustaa erilaisin tuoreyrttiseoksin.

Kaamosajan vaaleaan glögiin sopii kanelibasilika, hedelmäsalaatteihin rosmariini tai sitruunamelissa. Pikkujoulukautena juuresruokien makeisiin makuihin yhdistyvät monet yrtit.

Joulupöydän kinkku- ja kalkkunavadeille kannattaa varata koristeeksi rosmariinia ja timjamia. Joulukalojen kera tarjotaan runsaasti tilliä, ja jälkiruoat kruunataan sitruunabasilikalla ja sitruunamelissalla.

Puhtia talven arkiruokiin

Tammi- ja helmikuussa syödään mutkatonta kotiruokaa: keittoja, patoja ja uuniruokia. Tuoreyrtit uudistavat ja piristävät tuttuja perunaa, sipulia, juureksia ja talvikaalia. Jauhelihakin kaipaa basilikaa, oreganoa tai muuta tuoreyrttiä.

Kokeile perunoille kirveliä, minttua tai rakuunaa tillin ja persiljan vaihtoehtoina. Perunamuusi saa uuden ilmeen tuoreyrteistä, jotka voi pyöräyttää soseeseen yrttiöljynä. Uuniperunat ja -juurekset pitävät etenkin timjamista ja rosmariinista.

Timjamin aromi yhdistyy hienosti sipuliin; kokeile myös minttua tai basilikaa. Porkkana paranee korianterista, salviasta, rakuunasta tai mintusta, punajuuri timjamista ja kaikki juurekset rosmariinista tai japanilaisesta persiljasta. Talven kaaliruoat kaipaavat varsinkin kynteliä tai meiramia. Myös sitruunamelissa sopii kaalin kanssa.

Alkuvuosi suosii palkokasveja, kuivattuja herneitä ja papuja. Kun keität kuivattuja herneitä ja papuja, muista kynteli ja meirami. Kaikkiin keittoihin ja liemiin käy lipstikka, jota kutsutaan myös liperiksi. Made- ja mätitarjoiluihin kuuluu erottamattomasti tilli. Tilliin on hyvä yhdistää minttua esimerkiksi silakkaruokia valmistettaessa.

Talven kuumiin juomiin ja sitrusjälkiruokiin sopivat parhaiten minttu, kanelibasilika, sitruunamelissa ja sitruunabasilika.

Kevät tuo valoa ja väriä

Maaliskuu vie kohti pääsiäistä, valoa ja kevättä. Tämä kausi on yrttien ylitse muiden. Sieni- ja kasvisruokiin käytetään runsaasti kirveliä, viinisuolaheinää ja punaista basilikaa. Juustoja, jogurttia ja rahkaruokia raikastetaan korianterilla, mintulla, sitruunabasilikalla, sitruunamelissalla ja kanelibasilikalla. Timjami ja tilli maustavat kaloja, rosmariini ja minttu lammasta. Minttu kuuluu myös suklaajälkiruokiin.

Munaruokiin sopivat monet yrtit, kuten rakuuna, salvia ja kirveli. Broileriin ja kalkkunaan mahtuu runsaasti yrttimakuja: basilikaa, korianteria, kynteliä, minttua tai rakuunaa. Yrtit antavat myös silmäniloa pääsiäispöydän syötävinä koristeina, ja yrttien oksia voi sujauttaa vesikannuun antamaan makua juomaveteen. Kokeile veden maustajana vaikkapa sitruunamelissaa.

Kalaruoat maustetaan raikkaaseen tapaan sitruunalla ja yrteillä. Timjami, tilli, kirveli, korianteri, sitruunamelissa, jopa basilika ja rakuuna ja joskus rosmariinikin, sopivat keväisille kala-aterioille. Salaatteihin, kastikkeisiin, juomiin ja marinadeihin voi kokeilla laventelia.

Huhti–toukokuun vaihteesta alkaen herkutellaan tuoreilla parsoilla. Rakuuna on hienostunut parsakastikkeen mauste. Kevään valmistujais- ja ylioppilasjuhlissa yrtit somistavat niin suolaisia kuin makeita tarjottavia. Basilika ja tomaatti, tilli ja graavikalat, erilaiset yrttien lehdet ja versot vihersalaateissa ja piiraiden täytteissä tuoksuvat ja maistuvat. Makeat kakutkin komistuvat yrtinlehdistä.

Kesä grillin äärellä

Kesällä grillataan ja syödään parvekkeilla, terasseilla ja pihamaalla. Rosmariininoksat sopivat grillivartaiksi tai niistä sidotaan kimppu grilliruokien valelemista varten. Grillatut tomaatit tykkäävät useimmista yrteistä, esimerkiksi tavallisesta basilikasta, korianterista, oreganosta, punaisesta basilikasta ja salviasta. Raikas kurkku vaatii parikseen timjamia tai minttua, uudet perunat tilliä tai minttua.

Välimerelliseen, raikkaaseen ja kesäiseen ruoanvalmistukseen tarvitaan aina tuoreyrttejä. Kokkauksessa tuoksuvat basilikat, oregano, meirami ja timjami. Sadonkorjuuaikaan kasvisten valikoima on runsaimmillaan. Kesäkurpitsa ja munakoiso, paprikat ja tomaatit, nippujuurekset ja sipulit tarvitsevat tuekseen tuoreyrttien aromeja.

Kesäinen mansikka kestää hyvin basilikan, ja jopa rosmariinilla maustetun siirapin. Jäätelöannokseen kannattaa kokeilla lipstikkaa tai sitruunabasilikaa. Rapujuhliin varataan tuoretta tilliä ja kruunutilliä.

Sorsapaisti täydentyy timjamista. Kantarellit ja muut sienet pitävät kirvelistä. Salvialla tai rakuunalla silatut makeat porkkanat vievät kielen mukanaan. Kesäkauden salaatteihin sointuvat kaikki miedot yrtit.