Herkullista vappua! Oletko valmis grillikauteen?
Vappu ja toukokuu tietää sitä, että ihana ruokakesä lähestyy meitä kovaa vauhtia! Vannoutuneimmat ruuanlaittajat kaivavat grillin jo talviteloilta ja loihtivat vapuksi ihanat herkut hiilillä. Olit sitten karaistunut ulkoilmaihminen tai kesäkelejä odottava grillaaja, ota nämä neljä vihannespitoista reseptiä talteen jo nyt!
1. Kesärullat grillatusta kurkusta
Grillattu kurkku on ehdottomasti kokeilun arvoinen herkku, joka sujahtaa niin kesärullien täytteeksi kuin vaikka näiden helppojen vihannestacojen väliin. Kesärullien sisään voi lisätä myös haluaamansa proteiinia, kuten paistettua herneproteiinia tai marinoitua tofua, ja niistä saa aikaiseksi entistä ruokaisamman aterian.
kesärullat:
- 1 iso kurkku
- 8 isoa pyöreää riisipaperia
- ½ pss (225 g) kotimaista perunanuudelia
- ½ pnt korianteria tai basilikaa
- 8 salaatinlehteä
- suolaa ja pippuria
- öljyä
kastike:
- 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
- 1 tomaatti
- 1 paprika
- ½ pnt korianteria tai basilikaa hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
- hyppysellinen suolaa ja pippuria
Leikkaa kurkku kahtia ja leikkaa molemmat puolikkaat pituussuunnassa kolmeksi paksuksi viipaleeksi. Öljyä kurkkuviipaleet kevyesti ja mausta. Leikkaa tomaatti sivusuunnassa kolmeksi paksuksi viipaleeksi ja lohko paprika neljään osaan. Öljyä paprikalohkot kevyesti ja mausta ne sekä tomaatit.
Grillaa kasvikset grillissä. Grillaa kurkkua niin kauan, että se saa hieman väriä mutta pysyy edelleen sisältä melko kiinteänä. Grillaa tomaatit pehmeiksi. Kypsennä paprikoita niin kauan, että niiden kuori tummuu kunnolla.
Laita grillatut paprikat kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä. Anna myös kurkkujen ja tomaattien jäähtyä. Lämmitä kotimaiset nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti pannulla pienessä määrässä öljyä ja anna jäähtyä. Mausta nuudelit suolalla ja pippurilla.
Valmista kastike. Kuori jäähtyneet paprikat ja poista siemenet sekä kannat. Hienonna paprikat ja tomaatit. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet kulhossa ja anna maustua sen aikaa kun valmistat rullat.
Leikkaa jäähtyneet kurkut ohuiksi ja pitkiksi suikaleiksi.
Upota yksi riisipaperiarkki lämpimään veteen pehmenemään noin 10 sekunniksi. Nosta pehmennyt riisipaperi varovasti leikkuulaudalle ja täytä kurkulla, nuudeleilla, salaatilla ja yrteillä siten, että reunoille jää tyhjää. Käännä reunat täytteiden päälle ja rullaa tiiviiksi kääryleeksi. Valmista loput rullat samalla tavoin.
Tarjoa kesärullat jogurttikastikkeen kanssa ja nauti!
2. Salaatti grillatuista tomaateista
Puolessa tunnissa valmistuva salaatti valmistuu täyttävien grilliherkkujen kylkeen keventäen runsaalla kasviskattauksellaan mukavasti annosta. Grillaus tuo upeasti esiin tomaateille ominaisen umamisen maun. Kokeile ruokalajiin erilaisia tomaatteja, niiden valikoima on runsaimmillaan näin kesäkaudella!
tomaatit:
- 1 kg erilaisia tomaatteja (esim. pihvitomaatti, terttutomaatti, San Marzano)
- 3 rkl öljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- ⅓ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
kastike:
- ¼ pieni kurkku
- 1 pieni salottisipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ pnt ruohosipulia
- 3 rkl öljyä
- 2 rkl omenasiiderietikkaa
- ⅓ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- hyppysellinen sokeria
lisäksi:
- 2 ruukkua lehtisalaattia
Aloita kastikkeen valmistamisella. Leikkaa huuhdeltu kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään ja anna tekeytyä sen aikaa kun valmistat tomaatit.
Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi: San Marzanot voit esimerkiksi puolittaa pituussuunnassa, terttutomaatit voit halkaista ja pihvitomaatit voit lohkoa neljään osaan.
Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se. Lisää valkosipuli, öljy, suola ja pippuri kulhoon tomaattien kanssa ja sekoita. Grillaa marinoidut tomaatit pehmeiksi grillissä. Penslaa lisää valkosipuliöljyä tomaattien pintaan grillauksen aikana.
Levitä salaatinlehdet laakealle vadille ja aseta grillatut tomaatit salaatinlehtien päälle. Viimeistele lisäämällä joukkoon kurkku-salottisipulikastike.
3. Salaattitacot grillatusta paprikasalaatista
Perinteinen lisukesalaatti tomaatista, kurkusta, paprikasta ja salaatinlehdistä viedään uudelle tasolle käyttämällä se grillin kautta ja tarjoilemalla salaatinlehdiltä tacoina. Sopii sellaisenaan ihanasti kevyeksi alkupalaksi tai raikkaan rapeaksi lisukkeeksi tuhdimman grilliruuan kylkeen.
- 2 kpl kotimaista paprikaa
- 2 kpl kotimaista tomaattia
- 1 pnt kotimaista jääsalaattia
- ½ kpl kotimainen kurkku
- reilu kourallinen kotimaisen basilikan lehtiä
- suolaa ja pippuria
- 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- kotimaista tilliä koristeluun.
Halkaise huuhdellut paprikat, poista kannat sekä siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Grillaa paprikalohkot melkein läpikypsiksi grillissä tai paista ne grillipannulla. Kuutioi grillatut paprikat.
Kuutioi huuhdellut tomaatit ja kurkku. Irrota jääsalaattikimpusta muutama lehti, huuhtele ja hienonna ne. Irrota loputkin lehdet, huuhtele ja jätä odottamaan tarjoilua. Suikaloi basilikan lehdet.
Sekoita kaikki hienonnetut ja kuutioidut raaka-aineet kulhossa, lisää sekaan öljy ja hyppysellinen suolaa sekä pippuria. Sekoita kevyesti.
Lado jäljelle jääneet salaatinlehdet isolle lautaselle tai tarjottimelle ja annostele salaattia salaatinlehtiveneiden sisälle. Koristele tillinoksilla ja nauti!
4. Kesäkurpitsapitsat
Kesäkurpitsasta syntyy näppärästi hauskoja ja herkullisia pikkupitsoja! Täytteeksi voisi kokeilla myös vaikkapa paprikaa tai mozzarellan sijaan vuohenjuustoa. Tuoreita yrttejä ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä ne tuovat näihin vappuherkkuihin ihanaa makua!
10-12 pitsakiekkoa
- 1 iso kesäkurpitsa
- oliiviöljyä
- noin 10 kirsikkatomaattia
- 1 pallo mozzarellaa
- noin 1 dl tomaattimurskaa (tai tomaattipyrettä)
- tuoretta basilikaa & oreganoa
- suolaa & mustapippuria
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa se parin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Asettele kiekot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja sipaise kiekkojen pintaan kevyesti oliiviöljyä. Esipaista kiekkoja grillissä, kunnes ne saavat hieman väriä
Leikkaa kirsikkatomaatit siivuiksi ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Ota kesäkurpitsat uunista ja annostele kiekkojen päälle hieman tomaattimurskaa, mozzarellaa sekä kirsikkatomaatteja. Leikkaa päälle tuoreita yrttejä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Grillaa vielä, kunnes juusto on sulanut ja kesäkurpitsat sopivasti pehmenneet. Tarjoa lämpimänä ja nauti!