Onnea Suomi! Vaivattomasti laadukkaista raaka-aineista itsenäisyyspäivään

Suomen itsenäisyyspäivä on juuri oikea hetki panostaa juhlavaan ja ennen kaikkea kotimaisista raaka-aineista rakennettuun illallispöytään. Herkullisen ja juhlapäivään sopivan ruoan ei tarvitse olla monimutkaista kikkailua, vaan laadukkailla raaka-aineilla voi päästä helpolla!

Tallenna alta kolme vaivatonta resepti-ideaa ja raikas alkoholiton juoma itsenäisyyspäiväksi.

Tomaattinen munakoisopaistos

Italiakaisesta keittiöstä inspiraationsa saava melanzane valmistetaan nyt suomalaiseen tapaan. Mehevän maukas paistos valmistuu helposti ja nopeasti puolessa tunnissa! Uunin sijaan ruokalaji kypsennetään isossa paistinpannussa – se hautuu kannen alla kuin itsestään.

  • 1 iso munakoiso
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 kypsää tomaattia
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1/2 dl hienoksi pilkottua basilikaa
  • 1–2 tl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • suolaa ja mustapippuria

Parmesaani-mozzarellakerma:

  • 2 dl (kasvipohjaista) ranskankermaa
  • 1 mozzarella
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 2 rkl hienoksi pilkottua basilikaa
  • mustapippuria

Tarjoiluun:

  • basilikaa
  • tuoretta leipää
  • raikasta vihersalaattia
  1. Leikkaa munakoiso pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet talouspaperin päälle, lisää niiden päälle suolaa ja anna niiden levätä noin 10 minuuttia. Pyyhi sitten munakoisojen pinta kuivaksi talouspaperilla.
  2. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet hienoksi. Leikkaa tomaatit muutamiksi paloiksi.
  3. Kuumenna iso laakea paistinpannu ja lisää oliiviöljy. Paista munakoisoa runsaassa öljyssä molemmin puolin noin 5 minuuttia, jotta siivuista tulee hieman kullanruskeat.
  4. Lisää valkosipuli ja tomaatit ja paista hetki. Lisää sitten tomaattimurska, basilika ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10–15 minuuttia. Valmista sillä välin parmesaani-mozzarellakerma.
  5. Nypi mozzarella pieniksi paloiksi ranskankerman joukkoon. Lisää parmesaani, basilika ja mustapippuri ja sekoita.
  6. Annostele juustokerma valmiin melanzanen päälle ja koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän ja raikkaan vihersalaatin kera ja nauti!

Maukas salaatti vuohenjuustolla ja linsseillä viimeisteltynä

Kuvassa on harmaalla lautasella vuohenjuustosalaattia. Lautanen on marmoripöydällä.

Rapea jääsalaatti sopii mainiosti yhteen päärynän, kurkun, linssien ja vuohenjuuston kanssa, ja aineksista syntyy helposti ruokaisa ja herkullinen salaatti. Salaatti sopii juhlavaan menuun pieniksi alkupaloiksi, tai sen voi hyvin nauttia myös pääruokana.

  • 1 pss jääsalaattia
  • 1 päärynä
  • ½ kurkku
  • 1 prk käyttövalmiita punaisia linssejä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 100 g vuohenjuustoa
  • tarjoiluun oliiviöljyä
  1. Revi salaatti pieniksi paloiksi ja asettele laakealle lautaselle.
  2. Kuori ja pilko päärynä. Suikaloi kurkusta pitkiä siivuja kuorimaveitsen avulla. Huuhdo ja valuta linssit huolellisesti.
  3. Kuumenna paistinpannu ja leikkaa vuohenjuusto 1-2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista juustoa pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.
  4. Asettele salaatin päälle kerroksittain päärynää, kurkkua, avokadoa ja linssejä. Viimeistele basilikalla ja vuohenjuustolla sekä lorauksella oliiviöljyä. Tarjoa ja nauti!

Lämmittävä tomaattikeitto yrttikrutongeilla

Viileää vuodenaikaa lämmittävä tomaattikeitto on helppo valmistaa tuoretomaateista ja se saa juhlavuutta itsetehdyistä yrttikrutongeista. Sekä vihannekset että krutongit voi valmistaa paistinpannun sijaan myös uunissa, noin 225 asteessa. Annoksesta tulee vaivattomasti vegaaninen, joten se sopii useimpien ruokalijoiden makuun.

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 sipuli
  • 3 tomaattia
  • 12 kirsikkatomaattia
  • 3 porkkanaa
  • 1 chili (ei pakollinen, jos pidät miedommasta)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 prk (500 g) tomaattimurskaa
  • 5 dl vettä
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl yrttisuolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 dl kaurakermaa
  • kourallinen tuoretta timjamia

Yrttikrutongit:

  • 2 palaa paahtoleipää (tai muuta leipää)
  • oliiviöljyä
  • kourallinen tuoretta timjamia
  • ripaus suolaa
  1. Pilko valkosipulit ja sipuli hienoksi ja aseta hetkeksi sivuun. Kuori ja pilko porkkanat. Leikkaa myös tomaatit ja chili pienemmiksi paloiksi.
  2. Kuumenna kattila, lisää oliiviöljy ja kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää porkkanat, tomaatit ja chili ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Lisää sitten tomaattimurska, vesi, kuivattu basilika, suola ja mustapippuri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 20-25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet.
  3. Valmista sillä välin yrttikrutongit. Leikkaa leipä kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu, lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja paista leipäpaloja öljyssä muutama minuutti, kunnes ne selvästi ruskistuvat. Kääntele joukkoon vielä timjami ja mausta suolalla. Aseta hetkeksi sivuun jäähtymään.
  4. Viimeistele keitto. Lisää kaurakerma, tuore timjami ja soseuta ainekset joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Maista, ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoile lämpimänä yrttikrutonkien kera ja nauti!

Juhlava alkoholiton Agua Fresca kurkusta

Kuvassa on viinilasi, jossa on vihreän väristä aqua frescaa. Tausta on vaaleanpunainen.

  • 1 kotimainen kurkku, paloiteltuna
  • 1 ruukku kotimaista minttua, revittynä
  • 3 rkl ruokosokeria
  • 4-5 limen mehu
  • 2,5-3 dl vettä

Tarjoiluun:

  • jääpaloja
  • kurkkuviipaleita

1. Lisää kaikki agua frescan ainekset tehosekoittimen kannuun ja soseuta. Voit myös käyttää sauvasekoitinta. Kun juoma on tasaista, siivilöi se tiheän siivilän läpi.
2. Tarjoile Agua Fresca jääpaloilla täytetystä lasista ja koristele kukin annos pitkällä kurkkuviipaleella!