Grillaa raikas kesämenu – yllätä kurkkunuudeleilla ja viilentävällä keitolla

Grillikesä on täydessä käynnissä ympäri Suomen! Grillin kautta saa pyöräytettyä maistuvan kasvispainotteisen menun, jonka voimin jaksaa nautiskella kesäpäivistä. Tämä menu on täynnä makuja ja vihanneksia, mutta se ei vie mökkivieraitasi ahdistavaan ähkyyn!

Alkupalaksi viileä keitto ja kurkkunuudelia

Hellepäivänä keittoonkin voi upottaa pari jääpalaa! Nämä jääpalat eivät ole mitä tahansa, vaan ne ovat saaneet raikastavan makunsa ja kauniin vihreän värinsä kurkusta. Kurkkujääpalat pitävät keiton kylmänä ja lisäävät siihen raikkautta. Käytä tehosekoitinta tasaisen koostumuksen saavuttamiseksi ja säädä mausteita oman maun mukaan: voit halutessasi lisätä mukaan esimerkiksi minttua.

Gazpacho syntyy grillattujen tomaattien ympärille ja maustetaan monipuoliseksi. Grillipaahtaminen antaa keiton ainesosille upean, syvän makumaailman. Katso resepti täältä!

Kurkun maku jatkuu hauskasti nuudelimuotoon leikatussa salaatissa. Korianteri ja thaibasilika tuovat jännittävän yrttisen yhdistelmän salaattiin. Hauska muoto syntyy spiraaliporan avulla, mutta voit leikata kurkut vaikkapa ohuiksi tikuiksi myös terävällä veitsellä. Salaatin koristeluun ja rouskuvan suutuntuman saamiseksi on käytetty hampunsiemeniä, mukaan sopii myös muut siemenet tai pähkinät, joita voi halutessaan paahtaa kuivalla pannulla rapeiksi. Maukkaaksi pikamarinoidun kurkkunuudelisalaatin ohje löytyy täältä.

Pääruoaksi paprikatacot

Tacoista saa yllättävän täyttäviä, kun niihin lisää rapeaksi paahdettua tofua. Annos mehevöityy tuoretomaateista helposti syntyvällä salsalla. Viitseliäs tekee tacokuoret itse maissijauhoista, kuorina voi käyttää yhtä hyvin myös pelkkiä salaatinlehtiä tai vaikka ohuita peruna- tai kaurarieskoja! Katso resepti paprikatacoihin täältä.

Viimeistele kastikkeella

Koko menun kylkeen kelpaa tarjota paahdetuista paprikoista ja tomaateista pyöräytettyä kastiketta. Herkullisen paahteinen kastike on inspiroitunut romanesco -tyyppisestä, espanjalaisesta kastikkeesta, mutta se toteutetaan tällä kertaa kokonaan kotimaisista raaka-aineista – mantelien sijasta kastikkeeseen sujahtaa grillin kautta käytettyä hapanjuurileipää. Paprikakastike sopii ruokalajien kanssa tai leivän päällä ja jos sitä jää yli, kokoa sen ympärille kesäinen pasta-annos! Kastikkeen reseptiin pääset tästä.