Helpot ja nopeat vihannespitoiset välipalat arkiviikkoon

Arjen pyörityksessä on tärkeää tankata riittävästi ravitsevaa ruokaa. Keräsimme alle kasvisvoittoisia reseptejä, jotka ovat helppoja ja nopeita valmistaa arjen harrastusten ja muiden menojen tiimellyksessä. Kun pitää huolen siitä, että joka aterialla nauttii vihanneksia, täyttyy päivän 500-800 gramman tavoite helposti!

Suolaiset välipalamuffinssit

Runsaasti vihanneksia sisäänsä kätkevät muffinssit ovat oiva välipala ja ne maistuvat koko perheelle. Voit kokeilla muffinsseissa rohkeasti muitakin nahistumaan päässeitä yrttejä ja vihanneksia. Annoksesta tulee 6-8 kappaletta, valmiit muffinssit säilyvät jääkaapissa hyvin muutaman päivän. Voit myös tehdä isomman satsin vaikka sunnuntaina ja pakastaa niitä tuleville viikoille helpoksi mikron kautta lämmitettäväksi välipalaksi.

6–8 muffinssia

  • 2 kananmunaa (tai 2 rkl pellavarouhetta + 6 rkl vettä*)
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 2,5 dl raastettua porkkanaa
  • 1 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 dl kaurajauhoa
  • 3/4–1 dl tattarijauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • muutama kourallinen mozzarella-juustoraastetta (tai muuta juustoraastetta)

*Muffinsseista saa vegaaniset, kun korvaat kananmunan pellavarouheella ja vedellä sekä juustoraasteen kasvipohjaisella juustoraasteella. Muffinssit ovat myös gluteenittomia, kun käytät gluteenitonta kaurajauhoa.

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jos käytät kananmunan sijaan pellavarouhetta, sekoita rouhe veteen kulhossa ja anna turvota hetken aikaa.
  2. Pilko kirsikkatomaatit pieniksi paloiksi. Sekoita raastetut kasvikset, tomaatit, timjami ja oliiviöljy isossa kulhossa. Lisää kananmunat (tai pellavarouheseos).
  3. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää ne sitten muiden ainesten joukkoon. Taikina saa olla varsin tahmeaa, mutta jos se tuntuu liian kostealta, lisää hieman jauhoja.
  4. Lusikoi taikina muffinssivuokiin ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta. Paista muffinsseja noin 20–22 minuuttia. Voit kokeilla muffinssien kypsyyttä esimerkiksi cocktail-tikun avulla. Muffinssit ovat kypsiä, kun tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna muffinssien jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Kasvispannukakku

Suolaisen pannukakun perusainekset löytyvät todennäköisesti jo valmiina kotoa, mutta niistä syntyy herkullista luksusta arkeen. Tomaatti, paprika ja pinaatti sopivat mainiosti pannukakun täytteeksi, mutta muutkin kasvikset ja vihannekset sopivat kyytiin hienosti! Kokeile myös muita juustonkannikoita ja peston tilalla muitakin jääkaapista löytyviä tahnoja.

(noin 24 x 32 cm vuokaan)

  • 4 kananmunaa
  • 5 dl kauramaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 1,5 dl (täysjyvä)riisijauhoa (tai kaurajauhoa)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl voita (tai oliiviöljyä)
  • noin 10 kirsikkatomaattia
  • ½ keltainen paprika
  • pari kourallista babypinaattia
  • 100 g fetajuustoa
  • 4–5 tl pestoa
  • mustapippuria
  1. Riko kananmunat isoon kulhoon. Lisää kauramaito ja vatkaa sekaisin. Lisää kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
  2. Jos mahdollista, käytä kiertoilmauunia ja lämmitä se 200 asteeseen (tavallinen uuni 215 asteeseen).  Voitele uunivuoka voilla tai öljyllä ja aseta hetkeksi sivuun.
  3. Pilko pannukakun päälle tulevat kasvikset. Kaada taikina uunivuokaan ja ripottele taikinan päälle tasaisesti tomaattia, paprikaa ja babypinaattia. Murustele lopuksi päälle fetajuusto ja annostele pestoa taikinan pinnalle.
  4. Paista noin 20–25 minuuttia, kunnes pannukakussa on kaunis kullanruskea väri. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan salaatin kera ja nauti!

Täytetyt paprikat pannulla

Yllätä rakkaasi tai perheenjäsenesi tarjoilemalla munakkaat näppärästi, mutta näyttävästi paprikoista! Tämä annos ei vaadi isoja valmisteluja eikä edes perinteisten täytettyjen paprikoiden tapaan uunitusta, vaan se syntyy kätevästi pannulla. Reseptistä saa kaksi täyttävää välipala-annosta vaikkapa urheilutreenien jälkeen nautittavaksi. Resepti toimii mainiosti myös suippopaprikoilla, ne kypsyvät hieman pyöreämpiä paprikoita nopeammin.

  • 2 isoa kotimaista paprikaa tai suippopaprikaa
  • 5 kananmunaa
  • emmentalraastetta, fetaa tai muuta valitsemaasi juustoa
  • suolaa
  • pippuria
  • timjamia
  • tuoretta salaattia tai babypinaattia
  • hyvää leipää
  1. Riko munat kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää juustoraaste tai murustele feta joukkoon. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
  2. Leikkaa paprikat puoliksi ja poista siemenet.
  3. Paista täytetyt paprikat pannulla kannen alla hauduttaen, kunnes munakas on hyytynyt ja paprikat hieman pehmenneet.
  4. Ripottele paprikoiden päälle tuoretta timjamia. Tarjoa annos raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa

Kupliva kurkkujuoma

Välillä arjessakin on kivaa kippistää kuplivalla! Janoisen arjen sankarin kevyt välipala nautitaan juotavassa muodossa. Tämä raikas juoma kätkee sisäänsä kaksi kokonaista kurkkua ja sen yhteydessä tulee nautittua puolivahingossa runsaasti lehtivihreää yrttien muodossa.

n. 8 dl valmista juomaa

  • 2 kotimaista kurkkua
  • 3 limettiä mehu
  • 1⁄2 ruukkua minttua tai sitruunamelissaa
  • 4 dl hapotettua vettä
  • 3 rkl hunajaa tai agave-siirappia
  1. Mehusta mehustimella, blenderillä tai sauvasekoittimella juoman pohja kurkuista, limeteistä ja tuoreista yrteistä.
  2. Hapota vesi tai käytä valmista kivennäisvettä. Sekoita joukkoon hunaja ja kurkku-limettimehu. Käännä varovasti muutaman kerran, jotta juoma sekoittuu.
  3. Kaada laseihin ja nauti kylmänä.