Lindroosin Puutarha Oy Kaarinasta on Vuoden 2023 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Piikkiössä, Kaarinassa sijaitseva Lindroosin Puutarha Oy on palkittu vuoden 2023 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa. Palkinto jaettiin keskiviikkona Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksessa.

Vuonna 1940 perustetulla puutarhalla viljellään ympärivuotisesti salaatteja, tomaatteja ja yrttejä 11 600 neliömetrin alalla. Puutarhan yrittäjinä toimivat veljekset Jussi ja Ismo Lindroos. Veljesten isoisän Uuno Lindroosin perustamalla puutarhalla viljeltiin aluksi vihannesten lisäksi myös kesä- ja muita sesonkikukkia. Kukkien viljely jäi pois 1990-luvulla, mistä lähtien puutarhalla on keskitytty vihannesten viljelyyn.

Tänä päivänä tärkein tuote puutarhalla on leikattu jääsalaatti. Kausituotantona viljellään tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Yrteistä viljellään muun muassa basilikaa, persiljaa, tilliä ja ruohosipulia. Kaikki tuotteet myydään suorajakeluna ruokakauppoihin Turun alueelle ja pääkaupunkiseudulle. Puutarhalla on myös oma vähittäismyymälä, josta paikkakuntalaiset saavat hakea Lindroosin sekä lukuisten muiden paikallisten puutarhojen tuotteita suoraan myymälästä.

Puutarhalla on tehty isoja investointeja viime vuosikymmenellä, kun puutarhalla uusittiin ja rakennettiin kasvihuoneita sekä lämpökeskus. Työntekijöitä puutarhalla on 20-30 vuodenajasta riippuen. Perheyrityksen jatko näyttää lupaavalta, sillä puutarhalla työskentelee myös seuraava sukupolvi, Ismon lapset Linda ja Lassi Lindroos.

Vuoden laatuottaja -tunnustus myönnetään vuosittain Sirkkalehtimerkkiä käyttäville puutarha-alan yrityksille. Sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvänlaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Sirkkalehtimerkkiä käyttävät yritykset noudattavat puutarhatuotannon yhteistä ohjeistoa, Laatutarha-ohjeistoa.

Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuoden laatutuottajat jäsenjärjestöjensä esityksestä. Kasvihuoneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto ry esittää vuosittain tunnustuksen saavat kasvihuoneyritykset. Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994. Tunnustus jaetaan kasvihuonevihannes-, kukka-, marjan- ja hedelmän-, taimitarha-, avomaan vihannes- sekä perunan tuottajille.