5 vinkkiä hävikin vähentämiseen

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 11.-17.9., jolloin tavoitteena on lisätä keskustelua ruoan arvostuksesta ja ruokahävikin vähentämisestä. Tänä vuonna kampanjassa keskitytään erityisesti nuoriin aikuisiin ja kasvisten hyödyntämiseen fiksulla tavalla, hävikin minimoimiseksi.

Kotimaiset, lähellä tuotetut vihannekset saadaan kauppoihin kypsinä ja tuoreina. Niitä ei jouduta varastoimaan tai kuljettamaan pitkiä matkoja, joten hävikin määrä jo tässä kohtaa pystytään minimoimaan hyvin. Suurin osa ruokahävikistä syntyy yhä kotitalouksissa. Nappaa alta viisi vaivatonta vinkkiä hävikin vähentämiseen kotioloissa!

1. Säilytä oikein

Tutustu vihannesten ja kasvisten säilytysohjeisiin ja -lämpötiloihin. Säilytä kurkut, tomaatit ja paprikat huoneenlämmössä. Salaatit viihtyvät hyvin jääkaapin vihanneslokerossa. Yrttien säilytyslämpötilaan vaikuttaa yrttilaji. Kurkun muovikalvolla on tärkeä tehtävä säilyvyyden kannalta, ja myös paprika kannattaa säilyttää omassa muovissaan kuivumisen estämiseksi.

2. Suunnittele ja ennakoi

Viikon ruokalistan voi suunnitella ennakkoon ja vaikka tilata suoraan kotiin. Näin voi välttyä nälkäisenä tehdyiltä heräteostoksilta. Vinkkejä viikon ruokalistan suunnitteluun löydät laajasta reseptipankistamme. Reseptejä voi myös selata näppärästi tietyn raaka-aineen mukaan, jolloin pystyt suunnittelemaan seuraavan aterian vaikkapa ylijääneiden tomaattien ympärille. Mikäli kuitenkin käyt hakemassa lähikaupasta täydennystä, laadi lista jääkaapista jo löytyvien ainesten rinnalle ja pyri pysymään listassa. Kiiretilanteessa voit myös napata jääkaapin sisällöstä kuvan ennen kauppaan lähtemistä.

3. Pikkelöinnillä lisäaikaa vihanneksille

Pikkelöinti auttaa vihanneksia säilymään jääkaapissa pidempään. Liemeen voi lisätä tuoreita yrttejä antamaan lisukkeelle makua ja kaunista vihreää väriä. Liemen valmistuksessa toimii 1-2-3 -sääntö: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Pikkelöintiä voi kokeilla vaikkapa kirsikkatomaateille! Myös etikkaiset, nopeasti valmistuvat hölskykurkut ovat kivaa vaihtelua lisukkeeksi.

4. Kuivaa ja pakasta yrttejä

Ylijäänyt yrttinippu sopii hyvin kuivattavaksi tai pakastettavaksi tulevaa käyttöä varten. Ripustamalla yrttinipun alassuin se kuivahtaa normaalissa huoneenlämmössä. Voit silputa yrttejä valmiiksi pakastepussiin tai -rasiaan ja käyttää kastikkeisiin, keittoihin ja patoihin. Pakastettu minttu sopii hyvin aamusmoothien sekaan tai vaikka omatekoisen minttujätskin ainesosaksi.

5. Nahistuneet tomaatit kastikkeeksi

Jo hieman nahistuneet ja ylikypsät tomaatit sopivat hyvin vielä lämpimien ruokien valmistukseen. Samaan pataan voi työntää myös jo hieman rapistuneita yrttejä. Tähän kastikkeeseen uppoaa peräti kilo tomaatteja, ja tekemällä kerralla isomman satsin voi osan pakastaa tulevia arkiruokia varten.