Tomaatteja

Kotimaiset kasvihuonevihannekset täyttävät heviosastot huhtikuussa

Kevät tekee tuloaan Suomeen hitaasti, mutta varmasti. Kasvihuoneissa aurinko luo jo kesäiset ja mukavat olosuhteet vihannestaimien kasvulle. Keväällä kauppojen heviosastoilla hemmotellaankin runsaalla valikoimalla puhtaita ja terveellisiä vihanneksia. Nyt on aika panostaa kotimaisten vihannesten ostamiseen.

– Satotasot kasvavat kevään edetessä ja tarjontaa on kautta linjan reilusti. Tomaatin osalta runsasta satoa päästään herkuttelemaan pääsiäisen jälkeen. Tämä alkaa heijastua myös kuluttajahintoihin, vakuuttaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes.

Huippuosaamista ja positiivisia näkymiä tulevaan

Haasteellinen talvi energiakriiseineen vaikutti tilapäisesti viljelymääriin, mutta määrät ovat alkaneet normalisoitua. Tämä näkyy jo kurkulla ja ruukkuvihanneksilla, ja tomaatti seuraa pian perässä. Ympärivuotisella kasvihuoneviljelyllä on paikkansa Suomen ruokaturvan toteutumisen varmistamisessa, ja kasvihuoneviljelyosaaminen sekä -teknologia täällä pohjoisessa onkin kehittynyt huipputasolle. Satotasot nousevat ja kasvihuoneiden energiatehokkuus kasvaa.

– Suomalainen kasvihuoneviljely on maailman huippua. Kriiseistä huolimatta alan tulevaisuus nähdään varsin positiivisena. Meillä on vahva luottamus siihen, että kotimaiset kasvihuonevihannekset löytävät jatkossakin ostoskoreihin, pohtii Remes.

Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat kestosuosikkeja

Suomessa viljellyillä maukkailla klassikkotomaateilla, raikkailla kurkuilla ja rapeilla salaateilla on kiistaton paikkansa suomalaisten ruokapöydässä. Nämä herkut kattavat noin 30 % suomalaisten syömistä tuoreista vihanneksista – vuonna 2022 näitä tuoteryhmiä viljeltiin asukasta kohden noin 17 kiloa.

Kotimaisten tomaattien ja kurkkujen popsiminen on hyvin tasaista läpi vuoden. Talven normaalista supistunut tarjonta vaikutti väistämättä myös kuluttajahintoihin ja aiheutti jonkin verran kysymyksiä myös Kauppapuutarhaliitolle. Runsaasti lisääntyvä tarjonta tulee näkymään kaupoissa huhtikuun aikana hintojen normalisoitumisena.

Puhdasta hyvän olon ruokaa

Suomalaiset kasvihuonevihannekset ovat erityisen puhtaita ja turvallisia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n kokoaman raportin mukaan Suomi on yksi niistä maista, joissa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa.

– Suomen ilmastossa ja kylmissä talvissa on myös etunsa – ne auttavat omalta osaltaan hallitsemaan kasvintuhoojia. Biologiset kasvinsuojelumenetelmät tuholaisten ja tautien torjunnassa ovat arkipäivää ja viljelyhygieniaa noudatetaan suomalaisella tarkkuudella, kertoo Remes.