Nautiskele yrttiviikolla 11.-17.3. – ota haltuun viisi vinkkiä!

Kotimaiset tuoreyrtit ovat todellista arjen luksusta ja ne ansaitevat oman teemaviikkonsa! Yrttejä tuotetaan Suomessa vuosittain noin 30 miljoonaa ruukkua. Yrtit ovat raikkaassa sesongissa ympäri vuoden ja niillä saa herkullista viherrystä lautaselle, vaikka ulkona näyttäisi vielä harmaalta.

Nappaa tästä viisi helppoa vinkkiä tuoreiden yrttien käyttöön:

  1. Aromikkaat yrtit sopivat monenlaisiin annoksiin lämpimistä pääruuista välipalaleipiin ja jälkkäreihin. Aromikkaita yrttejä suosimalla voi taklata liiallista suolan käyttöä ruuanlaitossa. Usein mausteeksi riittää vain suola, pippuri ja tuoreyrtit!
  2. Tuoreet yrtit kannattaa lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta niiden raikkaat aromit ja ravinteet pysyvät hyvin mukana. Resepteissä yksi ruokalusikallinen tuoretta silputtua yrttiä vastaa teelusikallista kuivattua yrttiä.
  3. Miedot yrtit, kuten basilika, persilja ja tilli maistuvat reippaalla kädellä lisättyinä esimerkiksi salaateissa, keittojen päällä ja kastikkeissa. Niistä voi tehdä maistuvan mixin vaikkapa keiton päälle ripoteltavaksi. Aromiltaan voimakkaammat yrtit, kuten rosmariini ja salvia, pääsevät oikeuksiinsa pienemmälläkin määrällä.
  4. Pehmeävartisista yrteistä kannattaa hyödyntää kaikki kasvin osat – myös varret voi hienontaa vaikkapa kastikkeen tai munakkaan joukkoon. Puuvartisista yrteistä hyödynnetään vihreät osat.
  5. Säilytä kylmänarka basilika ja sitruunamelissa aina huoneenlämmössä, esimerkiksi vesilasissa oma muovikääre ympärillään. Muut tuoreyrtit viihtyvät jääkaapissa esimerkiksi kosteaan paperipyyhkeeseen käärittyinä.