Tervetuloa paprikat! Katso viisi ihanaa paprikareseptiä kesään
Kotimaisten paprikoiden paras sesonki on käynnissä juuri nyt! Suomessa viljellään makeaa ruokapaprikaa, suloista suippopaprikaa sekä tulisia maustepaprikoita – ota haltuun kaikki paprikatyypit ja nauti satokauden ravinteikkaasta herkusta!
Tiesitkö?
Kotimainen tuore paprika on oikea vitamiinipommi: 100 g tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 mg, ja punainen paprikakin noin 185 mg. Aikuisen päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on 75 mg, joten jo puolikas paprika täyttää sen helposti!
1. Paprikatacot
Värikkäistä paprikatacoista riittää popsittavaa kesävieraille tai oman perheen kesken. Ohjeella valmistuu 8 pienen tortillaletun kokoista tacoa. Runsaat vihannespitoiset täytteet sekä mehevä salsa takaavat sen, että annoksessa riittää makua ja runsautta.
- 4 isoa suippopaprikaa
- 1 pkt (300 g) kylmäsavustettua tofua
- lehtisalaattia
- (vegaanista) majoneesia
- 8 pientä tortillalettua
- ½ pnt korianteria
- suolaa ja pippuria
- öljyä
Salsa:
- 2 tomaattia
- 1 punainen chili
- ½ pnt korianteria
- suolaa ja pippuria
Valmista salsa. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Poista chilin siemenet ja kanta ja hienonna se. Hienonna myös korianteri. Sekoita kaikki salsan raaka-aineet, mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua sen aikaa kun valmistat tacot.
Kuivaa tofu pakkauksen ohjeen mukaan puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä, kevyen painon alla.
Leikkaa paprikat pituussuunnassa halki, öljyä kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa paprikoita, kunnes niiden kuori on tummunut kunnolla. Laita paprikat kulhoon, peitä tiiviisti kelmulla ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kun paprikat ovat jäähtyneet, poista niiden siemen, kannat ja kuori. Leikkaa reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi.
Leikkaa kuivattu tofu reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista grillissä. Lämmitä myös tortillaletut grillissä. Leikkaa lopuksi tofut suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
Kokoa tacot laittamalla ensin niiden sisälle hieman majoneesia, lehtisalaattia ja tofukuutioita. Viimeistele grillatulla paprikalla, tomaattisalsalla ja korianterilla.
2. Kastike paahdetuista paprikoista
Alle tunnissa valmistuva kastike on helppo ja monikäyttöinen pari vaikkapa grilliruualle tai ihanille iltapalaleiville. Kastike on saanut inspiraationsa Espanjasta romesco-kastikkeelta, mutta teemme sen tällä kertaa täysin kotimaisista raaka-aineista.
kastike:
- 2 paprikaa (suippo tai tavallinen)
- 2 terttutomaattia
- 1 punainen chili
- 1 pieni valkosipulinkynsi kuorittuna
- 3 viipaletta hapanjuurileipää
- ½ pnt lehtipersiljaa
lisäksi:
- öljyä
- lehtipersiljaa koristeluun
Huuhtele sekä halkaise tomaatit ja paprikat. Poista paprikoiden siemenet ja kannat. Poista myös chilin kanta.
Öljyä paprikat, tomaatit, chili ja leipäviipaleet kevyesti. Grillaa paprikat, chili ja tomaatit grillissä kypsiksi ja pehmeiksi. Grillaa lisäksi leipäviipaleita niin kauan, että ne saavat hieman väriä ja tulevat rapeiksi. Paprikat ja chili voivat tummua kunnolla, jotta ne saavat paahdetun ja voimakkaan maun.
Siirrä grillatut paprikat kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä ja poista sen jälkeen niiden kuori.
Laita kastikkeen kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita kastikkeeksi. Kastikkeen ei tule olla täysin tasaista, vaan siinä saa olla pieniä sattumia.
Tarjoile kastike kulhosta ja nauti erilaisten grilliruokien kanssa. Voit viimeistellä kastikkeen lisäämällä sen päälle hieman öljyä ja lehtipersiljan lehtiä koristeeksi.
3. Rapeat paprikacrostinit
Makua täynnä olevat crostinit valmistuvat alle tunnissa. Ne sopivat ihanasti illanistujaisten vetonaulaksi tai oman koti-illan herkutteluun.
- 3 kpl kotimaisia paprikoita (punaisia, keltaisia tai isoja suippopaprikoita)
- 1 patonki tai maalaisleipä
- 250 g ricottajuustoa
- 1 pnt kotimaista basilikaa
- 2 kpl kotimaisia valkosipulinkynsiä
- 7 kpl kotimaisia kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja
- 1 pieni kotimainen punainen chili
- suolaa ja pippuria
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
Poista paprikoista kannat sekä siemenet ja leikkaa isoiksi lohkoiksi. Laita paprikat leivinpaperilla peitetylle uunipellille kuori ylöspäin ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa, grillivastuksen alla, 20–30 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori on osittain tummunut. Siirrä paahdetut paprikat kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla, jotta paprikan kuori höyrystyy ja irtoaa helpommin. Kuori jäähtyneet paprikat ja leikkaa ne pienempiin osiin.
Viipaloi patonki tai maalaisleipä ja asettele viipaleet samalle pellille jossa paahdoit paprikat ja pirskottele päälle hieman öljyä. Paahda leipiä grillivastuksen alla, kunnes ne saavat hieman väriä, noin 3–6 minuuttia.
Sekoita ricottajuuston sekaan hienonnetut valkosipulinkynnet ja suuri osa hienonnetusta basilikasta (säästä osa lehdistä crostinien koristeluun) sekä suolaa ja pippuria.
Viipaloi kirsikkatomaatit ja chili koristelua varten.
Pyyhkäise ricottajuustoa paahdettujen leipien päälle. Asettele päälle paprikaa, kirsikkatomaattia ja chiliä. Pirskottele päälle hieman suolaa ja öljyä. Koristele basilikanlehdillä.
4. Kasvispannukakku
Kasvispannukakku on hauskaa vaihtelua suolaiselle piirakalle. Tomaatti, paprika ja pinaatti sopivat mainiosti pannukakun täytteeksi, mutta voit kokeilla pannukakussa rohkeasti muitakin kesän makuja.
(noin 24 x 32 cm vuokaan)
- 4 kananmunaa
- 5 dl kauramaitoa (tai muuta maitojuomaa)
- 2 dl tattarijauhoa
- 1,5 dl (täysjyvä)riisijauhoa (tai kaurajauhoa)
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 rkl voita (tai oliiviöljyä)
- noin 10 kirsikkatomaattia
- ½ keltainen paprika
- pari kourallista babypinaattia
- 100 g fetajuustoa
- 4–5 tl pestoa
- mustapippuria
Riko kananmunat isoon kulhoon. Lisää kauramaito ja vatkaa sekaisin. Lisää kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
Jos mahdollista, käytä kiertoilmauunia ja lämmitä se 200 asteeseen (tavallinen uuni 215 asteeseen). Voitele uunivuoka voilla tai öljyllä ja aseta hetkeksi sivuun.
Pilko pannukakun päälle tulevat kasvikset. Kaada taikina uunivuokaan ja ripottele taikinan päälle tasaisesti tomaattia, paprikaa ja babypinaattia. Murustele lopuksi päälle fetajuusto ja annostele pestoa taikinan pinnalle.
Paista noin 20–25 minuuttia, kunnes pannukakussa on kaunis kullanruskea väri. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan salaatin kera ja nauti!
5. Punainen pestopasta
Punainen pestopasta on nopea arkiruoka, jonka valmistus on entistäkin nopeampaa, jos valmistat pestokastikkeen jääkaappiin etukäteen. Tämä ruoka on loistavaa kesäruokaa ja näppärä valmistaa myös veneellä ja mökillä, varsinkin, jos viet valmiiksi tehdyn pestokastikkeen mukanasi. Ohjeella saa kaksi annosta.
- 2 punaista kotimaista suippopaprikaa
- 1 dl oliiviöljyä
- 25 g parmesaanijuustoa
- 2 rkl pinjansiemeniä
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa myllystä
- mustapippuria myllystä
- 1 ruukku punaista basilikaa (vihreä käy myös)
Lisäksi:
- 1 ½ l vettä
- ripaus suolaa
- 1 pkt fettucine-tuorepastaa
Pinnalle:
- parmesaanijuustoa lastuina
- kotimaisia rucolan versoja
- 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
Puolita paprikat ja poista siemenet.
Laita paprikat tehosekoittimeen. Lisää oliiviöljy, parmesaanijuusto, pinjansiemenet, valkosipulinkynsi ja suolaa ja mustapippuria myllystä. Lisää upea punainen basilika.
Pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Mikäli seos on liian paksua, voit lisätä joukkoon vielä oliiviöljyä. Tarkista maku.
Kiehauta vesi ja lisää suola ja tuorepasta. Keitä kolme minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.
Sekoita punainen pestokastike pastan joukkoon.
Laita tarjolle ja ripottele pinnalle parmesaanilastuja, rucolanversoja ja kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä.