Muista vihannekset jouluun – tallenna helpot ja raikkaat lisukkeet

Ihanan perinteisten ja täyttävien jouluruokien vastapainoksi maistuvat vihannesten ympärille kootut, keveän raikkaat maut. Tomaatit saavat syvyyttä pikaisella pikkelöinnillä ja sitruunainen kurkku-paprikasalaatti toimii hurmaavana rosollin korvikkeena! Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikon loput kannattaa hyödyntää maukkaan rapeiksi rieskoiksi. Kokonaisuus raikastuu vikkelästi kurkku-basilika-limonadilla!

Nopeasti pikkelöidyt kirsikkatomaatit

Pikkelöidyt tomaatit tuovat raikastusta raskaiden jouluruokien kylkeen. Mausteeksi sopii myös vaikkapa valkosipuli tai tulisten ruokien ystäville chili. Tuoreyrtit tuovat annokseen lisää väriä ja makua, joulun graavilohesta ylijäänyt tilli toimii tässä erinomaisesti!

  • 250 g kotimaisia kirsikkatomaatteja
  • puolikas kurkku
  • 3 rkl omenasiiderietikkaa
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 3 rkl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria
  • 2 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. tilliä tai basilikaa)

Huuhtele kirsikkatomaatit ja viipaloi ne kolmeen osaan. Viipaloi myös kurkku sopiviksi suupaloiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa ja anna maustua noin tunnin ajan. Tarjoile tomaattiburgerien täytteenä.

Vinkki! Voit käyttää ylijääneen pikkelöintiliemen esimerkiksi salaatinkastikeen valmistukseen.

Sitruunainen kurkku-paprikasalaatti

Itämaistyyppisesti maustettu kurkku-paprikasalaatti on hyvä vaihtoehto rosollille. Mukaan sopii myös rosollista tuttu omena, valitse mieluiten hapokas lajike!

  • 1 kotimainen kurkku
  • 1 punainen paprika
  • 1 sipuli
  • 1 ruukku tuoretta korianteria
  • yhden sitruunan mehu
  • mustapippuria myllystä

Leikkaa kurkku ja paprika suikaleiksi.

Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Huuhtele sipulirenkaita kylmän veden alla ja puristele kitkeryys pois. Sekoita sipulirenkaat kurkun ja paprikan joukkoon.

Purista päälle sitruunan mehua ja rouhi joukkoon mustapippuria myllystä.

Yrteillä viimeistellyt rieskat ylijääneistä laatikoista

Hävikistä herkuksi – hyödynnä nuupahtaneet yrtit ja perunalaatikon tai muiden joululaatikoiden jämät rieskoissa! Nämä rieskaset valmistuvat helposti vain muutamasta raaka-aineesta ja hurmaavat takuuvarmasti lämpiminä.

8 rieskaa:

  • 3 dl perunamuusia
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl kaurajauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl tuoreita yrttejä hienoksi pilkottuna (esim. timjamia ja oreganoa)
  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita perunamuusi ja kananmuna isossa kulhossa. Lisää jauhot, suola ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää viimeiseksi yrtit. Taikina saa olla hitusen tahmeaa, mutta sen tulisi olla kuitenkin helposti muovailtavaa.
  2. Nosta taikinasta lusikan avulla 8 palloa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja painele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Paista noin 18–20 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet hieman kullanruskeaa väriä. Tarjoa lämpimänä ja nauti!

Joulukuusenvihreä limonadi

Kuvassa on kaksi lasillista kurkku-basilika -limonadia.

Raikkaan vihreä limonadi saa värinsä kurkusta ja basilikasta – se sisältää tuoreiden vihannesten ansiosta mukavasti C-vitamiinia ja lehtivihreää. Tällä alkoholittomalla juomalla kelpaa kippistää joulujuhlaa tai vaihtuvaa vuotta!

  • 2,5 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kurkku
  • kourallinen basilikaa
  • 6 sitruunaa puristettuna

Lämmitä vettä ja sekoita sokeri siihen. Jäähdytä jääkaapissa.

Soseuta kurkku ja basilika blenderissä. Laita siivilään ja valuta neste kunnolla talteen.

Sekoita sokerivesi, kurkku-basilikamehu sekä sitruunamehu sheikkerissä. Tarjoile kylmänä ja koristele basilikanlehdissä ja sitruunalohkoilla.