Juhannus on vihanneskesän juhla

Juhannus on kotimaisten tuoreiden vihannesten juhlaa. Suomessa tuotetut vihannekset kulkevat vain lyhyen matkan tuottajalta myyntiin, ja ovat usein myynnissä jo poimintaa seuraavana päivänä. Näin ne pystytään poimimaan kypsinä, mikä on esimerkiksi tomaatin aromien ja salaatin tuoreuden kannalta tärkeää.

Kesäkaudella satoa tulee hyvin tomaattien, kurkkujen ja salaattien lisäksi myös hieman vaateliaammasta paprikasta. Olemme onnekkaita, että suomalaisten vihannesten kotimaisuusaste on korkea, myös muihin pohjoismaihin verrattuna!

Murska- ja hölskykurkut moderniin tai perinteiseen makuun

Raikkaat kasvikset ovat maistuvia tuoreina, mutta niihin on kiva saada myös vaihtelua kokeilemalla erilaisia mausteyhdistelmiä.

Viime kesänä somessa villinnyt murskakurkkusalaatti toimii loistavasti myös tämän vuoden juhannuspöydässä! Murskattuna kurkku imee itseensä makuja ja saa uutta twistiä suutuntumaan.

  • 2 kpl kotimaista kurkkua
  • 1 kpl kotimainen paprika
  • kourallinen kotimaisia tuoreita yrttejä (esim. tilliä, persiljaa ja korianteria)
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl oliivi- tai seesamiöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1,5 rkl riisiviinietikaa
  • muutama tippa chilikastiketta tai -öljyä (valinnainen)
  • 1 kpl kotimainen valkosipulinkynsi
  • ½ kpl kotimainen punainen chili
  • 1 pnt kotimaista salaattia (esim. tammenlehtisalaattia tai romaine)
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Sekoita suola, sokeri, öljy, soijakastike ja riisiviinietikka keskenään sekaisin kastikkeeksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita hienonnettu valkosipuli kastikkeen joukkoon. Voit halutessasi lisätä kastikkeen sekaan myös muutaman tipan chilikastiketta.

Huuhtele kurkut, poista niiden päät ja aseta tukevalla alustalla olevalle leikkuulaudalle. Murskaa kurkut koko pituudeltaan leveää keittiöveistä, kaulinta tai perunasurvinta apuna käyttäen. Leikkaa kurkut suupalan kokoisiksi paloiksi ja kaada kulhoon.

Halkaise paprika ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa paprika kuutioiksi ja lisää kurkkujen kanssa samaan kulhoon. Hienonna yrtit ja lisää myös ne kulhoon. Kaada kastike kasvisten ja yrttien päälle ja sekoita.

Huuhtele salaatinlehdet ja revi niitä hieman pienemmiksi. Asettele revityt salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille. Kaada kastikkeessa pyöritellyt kurkut, paprikat ja yrtit salaattipedin päälle.

Viipaloi chili ohuiksi viipaleiksi ja ripottele salaatin päälle. Viimeistele salaatti seesaminsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle lisää yrttejä koristeeksi.

Perinteiset hölskytyskurkut tai etikkakurkut maustuvat jääkaapissa ja saavat nesteensä pääasiassa kurkuista itsestään. Hölskykurkkuihin saa uutta vivahdetta lisäämällä liemeen erilaisia tuoreyrttejä. Tuoretilli on klassikko, joka toimii reseptissä aina.

  • 1 ̶ 2 tuorekurkkua ohuen ohuina viipaleina
  • 1 dl viinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl makeutusta

Vinkki: juustohöylällä saat ohuita viipaleita!

Näin helppoa: sekoita liemi ja ainekset ja lisää ohuiksi viipaloidut kurkut kannelliseen säilytysastiaan. Kurkut voi halutessaan kuoria ennen viipalointia. Ravistele astiaa hyvin (kansi tiiviisti suljettuna) ja anna maustua hölskyttelyn jälkeen jääkaapissa ainakin pari tuntia. Ideana on, että neste muodostuu pääasiallisesti kurkusta itsestään. Käytä lisukkeena pikkelsin tai salaatin tapaan.

Paprikaa ja muita vihanneksia grilliin

Täytetyt paprikat on helppo valmistaa grillissä! Samalla kaavalla voi täyttää myös vaikkapa tomaatteja. Täytettyjen paprikoiden ja peruna-parsapaistoksen ohje löytyy täältä.

Grillikasviksiin saa uutta potkua, kun ne marinoi tuoreita yrttejä sisältävällä kastikkeella. Sopii niin liha-, kala- kuin kasvisproteiinin kera.