Kurkku ei kuulu jääkaappiin! Ja 5 muuta vinkkiä hävikin vähentämiseen

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa! Omassa arjessa hävikkiä voi torjua helposti suunnittelulla ja huolellisuudella. Hävikin minimointi tekee hyvää paitsi maapallolle, myös oman ruokakunnan kukkarolle.

Poimi tästä vinkit hävikin vähentämiseen keittiössä!

1. Säilytä vihannekset oikeassa lämpötilassa

Kurkku ei kuulu jääkaappiin. Tomaatitkaan eivät viihdy jääkaappilämpötilassa: siellä ne menettävät makuaan ja vetistyvät ikävästi. Salaattien ja yrttien kohdalla jääkaappi voi olla hyvä säilytyspaikka, poikkeuksen tekevät kuitenkin kylmälle arat basilika ja sitruunamelissa.

2. Älä suotta heitä muovikäärettä pois

Vihannesten päällä on suojakääre syystä. Vaikka muovin vähentäminen on joissain kohti aiheellista, on sillä vielä tärkeä paikkansa tuoretuotteiden säilyvyyden kannalta. Muovi ehkäisee tehokkaasti veden haihtumista, vihannesten nahistumista ja ennenaikaista pilaantumista.

Esimerkiksi kurkun pakkaamisessa muovikuori on paikallaan: ilman kalvoa kurkku pilaantuu kaksi kertaa nopeammin! Kurkkumuovin paksuutta on vuosien saatossa jo ohennettu reilusti, ja kehitteillä on myös biohajoavia vaihtoehtoja.

3. Pikkelöinnillä lisäaikaa vihanneksille

Pikkelöinti auttaa vihanneksia säilymään jääkaapissa pidempään. Liemeen voi lisätä tuoreita yrttejä antamaan lisukkeelle makua ja kaunista vihreää väriä. Liemen valmistuksessa toimii 1-2-3 -sääntö: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Pikkelöintiä voi kokeilla vaikkapa kirsikkatomaateille! Myös etikkaiset, nopeasti valmistuvat hölskykurkut ovat kivaa vaihtelua lisukkeeksi.

4. Pakasta yrtit liemikuutioiksi

Tuoreyrttiruukun jämiä ei tarvitse heittää hukkaan, vaikka et ehtisi käyttää kaikkea kerralla. Kätevä tapa säilöä yrttejä on pakastaa ne liemikuutioiksi. Hienonna yrtit, annostele ne jääpalamuotteihin ja kaada päälle esimerkiksi oliiviöljyä tai vettä. Pakasta, ja siirrä valmiit kuutiot sitten pakastepussiin. Lisämakua keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin on saatavilla aina pakastimen päässä!

5. Nahistuneet tomaatit kastikkeeksi

Jo hieman nahistuneet ja ylikypsät tomaatit sopivat hyvin vielä lämpimien ruokien valmistukseen. Samaan pataan voi työntää myös jo hieman rapistuneita yrttejä, vihanneslokeron pohjalla pyörivät porkkanat ja parhaat päivänsä nähneet paprikat. Tähän kastikkeeseen uppoaa peräti kilo tomaatteja, ja tekemällä kerralla isomman satsin voi osan pakastaa tulevia arkiruokia tai pizzailtoja varten.

Voit myös paahtaa kaiken uunissa ja soseuttaa sitten kerralla!

6. Ennakoi ja valmistele

Viikon ruokalistan voi suunnitella ennakkoon ja nykyään tilata helposti suoraan kotiin. Näin voi välttyä nälkäisenä tehdyiltä heräteostoksilta. Vinkkejä viikon ruokalistan suunnitteluun löydät laajasta reseptipankistamme. Reseptejä voi myös selata näppärästi tietyn raaka-aineen mukaan, jolloin pystyt suunnittelemaan seuraavan aterian vaikkapa ylijääneiden tomaattien ympärille. Mikäli kuitenkin käyt hakemassa lähikaupasta täydennystä, laadi lista jääkaapista jo löytyvien ainesten rinnalle ja pyri pysymään listassa. Kiiretilanteessa voit vaikka napata jääkaapin sisällöstä kuvan ennen kauppareissua.