Kuvassa on carpacciota. Kuvan tausta on keltainen.

Hyvän ruoan salaisuus on tomaatti

Monet maailman suosituimmista ruoista sisältävät tomaattia: pizza, monet pastaruoat, hampurilaiset, meksikolaiset ruoat, paella – ja tietenkin yksi suosituimmista mausteista, ketsuppi. Tomaatti onkin moniottelija ja hyvän maun antaja, sillä se sisältää esimerkiksi umamia, joka tuo täyteläisyyttä ruokiin.

Tomaatin matka suosituksi ruoaksi kesti satoja vuosia, mutta nyt jo yli sadan vuoden ajan se on löytynyt lähes koko maapallon väestön lautasilta. Tomaatti onkin maailman eniten viljelty vihannes.

Tomaatin suosio perustuu sen monikäyttöisyyteen: sitä syödään paljon tuoreena aivan sinällään, koristeena ja erilaisissa salaateissa, mutta se toimii myös muissa kylmissä ja hyvin myös lämpi-missä ruoissa. Tomaattia myös säilötään valtavissa määrin eri tavoilla, ja säilykkeistä voi taas tehdä erilaisia ruokia.

Kypsennys kannattaa

Kaikkein herkullisimmat tomaatit syödään tietenkin tuoreena – mieluiten suoraan kasvustosta auringonlämpimänä ja puolisalaa. Tai ainakin ne syödään leivän päällä, salaatissa ja napostellaan välipalana.

Runsaimpaan satoaikaan kotitarveviljelijällä on aina niitä tylsänmakuisia, haljenneita ja ylikypsiä tomaatteja, joista voi loihtia säilykkeitä tai monipuolisia ruokia. Kun tomaatit ovat edullisimmillaan, niitä voi ostaa myös säilömistarkoituksiin.

Hiukan mitätönkin tomaatti muuttuu maukkaaksi, kun se kypsennetään ja maustetaan. Kypsästä tomaatista myös esimerkiksi lykopeeni tulee paremmin ihmiselle hyötykäyttöön. Lykopeenin imeytyminen vaatii myös rasvaa, eli kannattaa käyttää hyvää ruokaöljyä ruoanlaitossa.

 

Kuvassa on sinisellä lautasella semikuivattuja tomaatteja.

Tomaatin voi paahtaa esimerkiksi uunissa.

Lajike ruoan mukaan

Tomaattien tuhansien lajikkeiden joukossa on myös erilaisiin käyttötarkoituksiin tehtyjä lajikkeita. Tomaattiketsuppifirmoilla on omat, soveliaat lajikkeensa siihen tarkoitukseen, keitonpurkittajalla on omansa ja italialaiset torikauppiaat voivat vaikka tapella siitä, mikä lajike sopii parhaiten mihinkin ruokaan.

Perinteisiä ruoanlaittotomaatteja ovat paksulihaiset, vähän siemengeeliä sisältävät, usein soikeat lajikkeet. Grillattavaksi sopivat kiinteät, pienehköt lajikkeet tai paksut siivut napakasta pihvitomaatista. On myös olemassa lähes onttoja lajikkeita, jotka käyvät hyvin täytettäviksi.

Tomaattimurskaa myydään paljon tetroissa ja tölkeissä. Se tehdään yleensä kuorituista tomaateista. Sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa samoin kuin paseerattua tomaattia. Se on sileää, siivilän läpi puristettua tomaattimurskaa.

Tomaattipyree eli tomaattisose puolestaan on tiivistettyä, ”kuivatettua” tomaattia, joka pakataan usein tuubiin tai pieneen purkkiin. Sen maku on todella voimakas. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin kuusi kiloa tuoreita tomaatteja. Pyrettä käytetäänkin kuin maustetta.

Kuvassa on erilaisia tomaatteja.

Tomaatit ovat herkullisia sellaisenaan, mutta sopivat erinomaisesti myös ruoanlaittoon.

Yrtit ja valkosipuli pariksi

Hyvä tomaatti on makea, hapokas, aromikas ja vielä umaminen, eli se on maukas jo itsessään. Se kuitenkin hyötyy kypsennettynä sekä happo- että sokerilisästä. Esimerkiksi tomaattikeittoon kannattaa lisästä hiukan vaikka hunajaa ja viinietikkaa, jolloin maku kohoaa uusiin korkeuksiin.

Erityisesti tomaatti rakas- taa yrttimausteita, basilikaa ja oreganoa ehkä tunnetuimpina, vähemmän tunnetuista yrteistä vaikka oliiviyrttiä ja kynteliä. Tomaatti sopii hyvin myös sipulin, valkosipulin ja chilin kaveriksi. Tomaatti täydentää myös monia muita kasviksia ja sieniä.

Tomaattiruokien ohjeita on sadoin tuhansin, niin perinteisiä kuin uudempia reseptejä: salaatit, keitot, kastikkeet, muhennokset, piiraat, lasagne, paella, ratatouille, gazpacho, bruscehtta, galette…

Eipä taida olla ruokaa, johon tomaattia ei olisi käytetty. Siitä on tehty myös niin hilloa kuin makeita jälkiruokia, viiniä ja oluttakin.

Viljelen ja säilön itse paljon tomaattia. Niinpä meillä myös syödään paljon erilaisia ruokia, missä on tomaattia. Minusta tomaattia voi laittaa kaikkiin ruokiin, mihin tulee vettä – eli vesi vain korvataan tomaatilla: risotto, kala- ja makkarakeitto, makaroni- ja kaalilaatikko, kastikkeet, muhennokset…

Lähes kaikki ruoka paranee tomaatin täyteläisestä ja monitahoisesta mausta. Kysykää vaikka niiltä, jotka lykkäävät ketsuppia joka paikaan!

 

Kirjoittanut: Elina Vuori
Kansikuva ja ensimmäinen kuva: Tastery Foods

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Puutarha&kauppa -lehden numerossa 12/2022. Artikkeli on osa lehden vuoden vihannes -juttusarjaa. Tomaatti on vuoden 2022 vuoden vihannes.
Puutarha&kauppa on puutarha-alan uutis- ja ammattilehti. Lehden kustantaja on Kauppapuutarhaliitto ry. Kauppapuutarhaliitto ylläpitää ja koordinoi Puhtaasti kotimainen -sivua ja sen kanavia.