Yrttien säilytys – 7 vinkkiä
Kotimaiset, herkullisen aromikkaat tuoreyrtit kypsyvät kasvihuoneissa ympäri vuoden. Valikoima kattaa kolmisenkymmentä erilaista yrttiä, jotka sopivat niin suolaisiin kuin makeisiin annoksiin ja kylmiin kuin lämpöisiin ruokiin.
Koko pakkaus ei aina mene kerralla, joten yrttien säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Nappaa tästä vinkit säilytykseen:
- Ruukkuyrtit kannattaa pääsääntöisesti säilyttää huoneenlämmössä. Leikatut tuoreyrtit, kuten tillinippu, jääkaapissa.
- Leikatut yrtit voi laittaa jääkaappiin esimerkiksi kosteaan talouspaperiin kääräistynä, muovipussissa.
- Basilika ja sitruunamelissa ovat herkkiä paleltumaan, säilytä ne aina huoneenlämmössä. Huomioi myös tarvittava suojaus matkalla kaupasta kotiin, esimerkiksi sanomalehdellä.
- Varmista ruukkuyrteille riittävä valonsaanti. Vältä kuitenkin suoraa, paahtavaa auringonvaloa, joka saa ne nuupahtamaan nopeammin.
- Säilytä paketin suojamuovi, se estää yrttejä kuivahtamasta.
- Kastele yrttejä tarvittaessa, vedentarve vaihtelee lajin mukaan. Ruukkuyrtin altakastelu onnistuu helposti leikkaamalla muovipaketin alaosan pois ja asettelemalla ruukun lautaselle tai vaikka lasiin.
- Yrtit ovat parhaimmillaan heti tuoreina. Voit myös säilöä niitä myöhempää käyttöä varten pakastamalla tai kuivaten.