Salaattia joka aterialle – viisi lempparia syksyyn!

Upean monipuoliset kotimaiset salaatit ansaitsevat oman teemaviikkonsa. 4.-10.9.2023 vietetään kansallista Salaattiviikkoa. Ruukkusalaatteja tuottaa Suomessa noin 60 yritystä ympäri Suomen ja ympäri vuoden. Tätä herkullisen lehtevää ja raikkaan rouskuvaa lisuketta löytyy siis lähellä viljeltynä jokapuolelle Suomea – taatusti tuoreena!

Salaatti sopii hyvin leivän päälle ja minkä tahansa aterian kylkeen. Valitsemalla erilaista lajia saat annoksen makuihin, väreihin ja tekstuuriin vaihtelua. Valinnanvaraa on raikkaista frisee- ja jääsalaatista lempeään lehtisalaattiin, babypinaattiin ja lollo rossoon, rouheaan romaineen sekä aromikkaisiin tammenlehtisalaattiin tai salanovaan. Viinisuolaheinä ja rucola antavat annoksille pirteää makua ja lehtikaali rapsakkaa rakennetta.

Vihannespitoisen reseptipankkimme kulmakiviä ovat tietenkin erilaiset salaatit. Kokeile tällä viikolla vaikkapa näitä:

Maailman paras salaattipohja

Laadukkaista raaka-aineista valmistettu salaattipohja ei tarvitse seurakseen kuin muita aitoja makuja. Tuoreet ja mehevät salaatinlehdet yhdistetään itsetehtyyn yrttiöljyyn. Salaattiin voi heittää täytteiksi mitä kaapista sattuu löytymään, kokeile vaikka tomaatteja tuoreina ja aurinkokuivattuina sekä keitettyä kananmunaa.

Maukas salaatti jääsalaatista, linsseistä ja vuohenjuustosta

Tämä ihanan täyteläinen makumaailma on todellista lohturuokaa! Rapea jääsalaatti yhdistetään tällä kertaa lempeään päärynään, täyttäviin linsseihin ja tiriseväksi paistettuun vuohenjuustoon. Tallenna tämän salaatin ohje koti-iltaa varten.

Kuvassa on harmaalla lautasella vuohenjuustosalaattia. Lautanen on marmoripöydällä.

Salaatti murskakurkuista

Hurahditko menneenä kesänä murskattuihin kurkkuihin? Tämä makua täynnä oleva murskakurkkusalaatti saa pohjakseen tietysti kotimaisen salaatin: makumaailmaan sopii hyvin maukas tammenlehtisalaatti tai särmikäs romaine. Tuoreet yrtit viimeistelevät vihreän herkun.

Vesimeloni-lehtikaalisalaatti

Lehtikaali on upeanvärinen ja -makuinen ainesosa täynnä hyvää tekeviä ravintoaineita. Tässä helpossa ja nopeassa salaatissa sitä on käytetty raakana, mutta voit halutessasi myös höyryttää lehtikaalin kevyesti. Vesimelonin voi vaihtaa myös rapsakkaan kotimaiseen omenaan.

Italialaiset salaattikupit

Salaatinlehteä voi käyttää myös tacokuoren tapaan! Näppärä ja kevyt lounas syntyy täyttämällä salaatinlehdet kasvipohjaisella jauhelihalla tai vaikkapa misomunakoisoilla. Herkun viimeistelee yrttimajoneesi!