Grilli kuumaksi loppukesällä – loihdi täyteläinen salaatti ja maukkaat kesärullat

Kurkku kuuluu grilliin. Grillauksessa on se hauska puoli, että kokeilu on sallittu ja paahteisuus pukee useampia vihanneksia. Tarjoilemme loppukesän herkutteluun grillatusta kurkusta pyöräytettävät kesärullat sekä täyteläisen, paahdetuista tomaateista ja raikkaan kirpsahtelevasta kastikkeesta kootun salaatin.

Kesärullat grillatusta kurkusta

kesärullat:

  • 1 iso kurkku
  • 8 isoa pyöreää riisipaperia
  • ½ pss (225 g) kotimaista perunanuudelia
  • ½ pnt korianteria tai basilikaa
  • 8 salaatinlehteä
  • suolaa ja pippuria
  • öljyä

kastike:

  • 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
  • 1 tomaatti
  • 1 paprika
  • ½ pnt korianteria tai basilikaa hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
  • hyppysellinen suolaa ja pippuria

 

Leikkaa kurkku kahtia ja leikkaa molemmat puolikkaat pituussuunnassa kolmeksi paksuksi viipaleeksi. Öljyä kurkkuviipaleet kevyesti ja mausta. Leikkaa tomaatti sivusuunnassa kolmeksi paksuksi viipaleeksi ja lohko paprika neljään osaan. Öljyä paprikalohkot kevyesti ja mausta ne sekä tomaatit.

Grillaa kasvikset grillissä. Grillaa kurkkua niin kauan, että se saa hieman väriä mutta pysyy edelleen sisältä melko kiinteänä. Grillaa tomaatit pehmeiksi. Kypsennä paprikoita niin kauan, että niiden kuori tummuu kunnolla.

Laita grillatut paprikat kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä. Anna myös kurkkujen ja tomaattien jäähtyä. Lämmitä kotimaiset nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti pannulla pienessä määrässä öljyä ja anna jäähtyä. Mausta nuudelit suolalla ja pippurilla.

Valmista kastike. Kuori jäähtyneet paprikat ja poista siemenet sekä kannat. Hienonna paprikat ja tomaatit. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet kulhossa ja anna maustua sen aikaa kun valmistat rullat.

Leikkaa jäähtyneet kurkut ohuiksi ja pitkiksi suikaleiksi.

Upota yksi riisipaperiarkki lämpimään veteen pehmenemään noin 10 sekunniksi. Nosta pehmennyt riisipaperi varovasti leikkuulaudalle ja täytä kurkulla, nuudeleilla, salaatilla ja yrteillä siten, että reunoille jää tyhjää. Käännä reunat täytteiden päälle ja rullaa tiiviiksi kääryleeksi. Valmista loput rullat samalla tavoin.

Tarjoa kesärullat jogurttikastikkeen kanssa ja nauti!

Salaatti grillatuista tomaateista

tomaatit:

  • 1 kg erilaisia tomaatteja (esim. pihvitomaatti, terttutomaatti, San Marzano)
  • 3 rkl öljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ⅓ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria

kastike:

  • ¼ pieni kurkku
  • 1 pieni salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ pnt ruohosipulia
  • 3 rkl öljyä
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • ⅓ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria
  • hyppysellinen sokeria

lisäksi:

  • 2 ruukkua lehtisalaattia

Aloita kastikkeen valmistamisella. Leikkaa huuhdeltu kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään ja anna tekeytyä sen aikaa kun valmistat tomaatit.

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi: San Marzanot voit esimerkiksi puolittaa pituussuunnassa, terttutomaatit voit halkaista ja pihvitomaatit voit lohkoa neljään osaan.

Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se. Lisää valkosipuli, öljy, suola ja pippuri kulhoon tomaattien kanssa ja sekoita. Grillaa marinoidut tomaatit pehmeiksi grillissä. Penslaa lisää valkosipuliöljyä tomaattien pintaan grillauksen aikana.

Levitä salaatinlehdet laakealle vadille ja aseta grillatut tomaatit salaatinlehtien päälle. Viimeistele lisäämällä kurkku-salottisipulikastike tomaattien päälle.

PS.

Voit viimeistellä kattauksen hauskoilla spiraalinmuotoisilla kurkkunuudeleilla, joiden reseptin löydät täältä! Testaa grilliruokien parina myös espanjalaisesta romesco-kastikkeesta inspiraationsa saanutta paahdetuista paprikoista loihdittua kastiketta, sen ohjeeseen pääset tästä.