Raikasta kesälautasesi – opi tuntemaan salaattityypit
Suomessa viljellään runsasta valikoimaa salaatteja ympäri vuoden. Jos olet aina miettinyt, mitä eroja salaattityyppien väliltä löytyy, lue tämä artikkeli loppuun!
Kotimaisia salaatteja löytyy myynnistä pääasiassa ruukuissa ja pusseissa. Ruukkusalaatteja tuottavia yrityksiä löytyy ympäri maatamme noin 50. Kun valitset kotimaisen salaatin, voit olla varma siitä, että tuotantoketju on lyhyt ja salaatti tupsahtaa takuutuoreena lautaselle!
Jääsalaatti
Aloitetaan klassikosta – jääsalaatti on rapealehtinen ja kestävä salaatti. Maultaan se on mieto, mehukas ja hieman makeahko.
Tavallisimmin myynnissä on ruukkujääsalaattia, joka on rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Lehtevä ja rapea jääsalaatti tuo ryhtiä salaattiannoksiin tai raikkautta aamiaisleivälle. Rapeus myös ehkäisee salaatin nopeaa nuutumista. Jääsalaatti kestää jonkin verran lämmitystä, joten se sopii erinomaisesti esimerkiksi lämpimiin voileipiin tai vaikka wokkeihin. Kokeile myös salaattitacoina!
Keräsalaatti
Mieto salaatti muodostaa pyöreän, pehmeälehtisen kerän; lehdet ovat ohuet ja maukkaat. Keräsalaattia käytetään lähinnä tuoresalaateissa, voileipien päällä ja ruokien koristelussa. Kokeile vaikka näiden ruokaisten leipien täytteenä!
Vinkki! Säilytä salaatti muovipussissa, jonne on lisätty muutama tippa vettä estämään kuivumista.
Romaine
Romaine on korkeakeräinen salaatti, jota viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä. Se muistuttaa ulkonäöltään hieman kiinankaalia.
Myös rooman-, romana- tai cossalaatiksi kutsutun romainen tummanvihreät lehdet ovat melko suuria, pitkiä ja karkeita. Maultaan se on tavallista keräsalaattia voimakkaampi. Roomansalaattia käytetään yleensä tuoresalaateissa muihin salaattilajeihin sekoitettuna, lisäksi se sopii mainiosti lämpimiin ruokiin tai vaikkapa sushitaskuihin antamaan rapeaa makua. Kokeile romainea myös paahdettuna, peston kera!
Romaine on klassisen caesar-salaatin pääraaka-aine, testaa tämä herkullinen vegeversio!
Tammenlehtisalaatti
Tammenlehtiä muistuttavalla tavalla liuskoittuneine lehtineen tämä herkku on lehtisalaatin muunnos. Salaattia viljellään puna- ja vihreälehtisenä, mutta vihreänkin lajikkeen lehdissä on häivähdys ruskehtavanpunaista. Kookas kerä on löyhä ja tuuhea.
Salaatti maistuu täyteläiseltä, mutta ei kitkerältä. Sitä käytetään tuoresalaateissa ja koristelussa. Salaattisekoituksissa näyttävä tammenlehtisalaatti pääsee hienosti esille. Yhdistä hieman pähkinäinen maku mustikoihin ja mozzarellaan tässä välipalasalaatissa.
Rucola
Rucola on kotoisin Italiasta, missä se kasvaa luonnonvaraisena. Pitkät, kapeat ja ohuet lehdet eivät muodosta kerää. Hienoarominen maku tuo mieleen pähkinän ja retiisin. Rucolan suomenkielinen, mutta harvoin käytetty nimi on sinappikaali.
Rucola tuo salaattisekoituksiin hienostunutta makua. Se sopii myös yrttiöljyjen ainesosaksi ja on klassinen tuoreena lisättävä päällinen pitsaan. Kokeile myös tässä salaatissa villisti vadelmien kera!
Huom! Rucola kestää muita salaatteja heikommin pitkää säilytystä.
Babypinaatti
Babypinaatti on nimensä mukaisesti pinaatin pieniä lehtiä. Ne korjataan lehtien ollessa noin 5–7 cm mittaisia. Babypinaattia voi käyttää salaatin tapaan tai ”perinteistä” pinaattia, eli keittoihin, wokkeihin, piirakoihin tai vaikka pastakastikkesiin. Ravintorikkaimmillaan babypinaatti on kuitenkin raakana, lisää sitä vaikkapa tällä ohjeella valmistetun munakkaan päälle tai hyödynnä ihanan lempeässä vihreässä smoothiessa.
Perinteiseen ruukkusalaattiin verrattuna babypinaatti on todellinen supersalaatti. Vain 50 grammaa (puolikkaan ruukkusalaatin verran) pinaattia sisältää aikuisen ihmisen päivän tarpeen K-vitamiinia, puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6 -vitamiineja.