Raikasta kurkkua kevääseen – katso 5 + 1 helppoa arkiruokaa

Vihreä lautasen raikastaja, eli kotimainen kurkku, tarjoaa joka aterialle jotakin. Nappaa alta viisi ideaa siihen, kuinka saat lisättyä kurkkua joka päivään!

1. Yllätä viileällä alkupalakeitolla

Kevään raikkain alkupala syntyy nopeasti tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ilman lämmitystä! Superhelppo ohje onnistuu vaikka lasten kanssa tehden, mukaan voi lisätä omia lempiyrttejä ja muita mausteita, kuten valkosipulia tai vaikka tujauksen chiliä.

  • 2 kotimaista kurkkua
  • 0,5 ruukkua kotimaista basilikaa
  • 0,5 ruukkua kotimaista tilliä
  • pari kesäsipulin vartta
  • 0,5 dl hyvää öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl (kaurapohjaista) turkkilaista jogurttia
  • 0,5 sitruunan mehu
  • rouhaisu pippuria myllystä
  • suolaa maun mukaan
  • Lisäksi: paahdettuja siemeniä

Pilko kurkut paloiksi. Laita sitten kurkunpalat ja kaikki muut ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.

Tarjoile keitto kylmänä öljyn, tillin sekä paahdettujen siemenien kera ja nauti!

2. Pikkelöinnillä lisää syvyyttä makuun

Kurkut voi pikkelöidä pienten tomaattien kanssa rapsakan pirskahtelevaksi lisukkeeksi. Tumman talviset maut viihtyvät hyvin tämän raikkaan lisukkeen seurassa. Mikä parasta, pikkelöinnin tekeytymistä ei tarvitse odottaa kauan, vaan lisuke on valmis jo tunnissa.

  • kokonainen kurkku
  • 150 g kotimaisia kirsikkatomaatteja
  • 3 rkl omenasiiderietikkaa
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 3 rkl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria
  • 2 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. tilliä tai basilikaa)

Huuhtele kurkku ja kirsikkatomaatit ja viipaloi ne suupalan kokoisiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa ja anna maustua noin tunnin ajan. Tarjoile lisukkeena tai esimerkiksi leivän päällä tapaksena.

Vinkki! Voit käyttää ylijääneen pikkelöintiliemen esimerkiksi salaatinkastikeen valmistukseen.

3. Jumalatarten salaatti

Pari vuotta sitten villinnyt Green Goddess -salaatti toimii tänäkin keväänä! Raikkaan rehevä salaatti sisältää runsaasti hyvää tekevää vihreää niin kurkun kuin muidenkin vihannesten muodossa. Voit vaihtaa varhaiskaalin sesongin kaaliin tai mieluisaan salaattiin ja jättää retiisit halutessasi pois. Saat lisää ruokaisuutta nauttimalla salaatin esimerkiksi paahdettujen kikherneiden tai paistetun tofun seurana. Mitä kaikkea vihreää salaattiin tuleekaan? Tsekkaa resepti täältä.

4. Ruokaisa suosikki panzanella

Toinen salaattisuosikkimme on italialaisesta keittiöstä oppinsa ammentava panzanella. Rapeiksi paahdetut, makua täynnä olevat leipäpalat viimeistelevät tämän kurkun, tomaatin, basilikan ja mozzarellan liiton. Helppo ja maittava salaatti taipuu niin koti-illan lohturuoaksi kuin juhlavampaankin tilaisuuteen ystävien seurassa. Löydät salaatin reseptin täältä.

5. Grillaa tai paahda kurkut annoksiin

Kurkku toimii hyvin, hieman kesäkurpitsan tapaan, myös lämpimänä grillin tai uunin kautta! Paahdettu kurkku sujahtaa täyttävien perunarieskatacojen väliin tai raikkaisiin kesärulliin. Annoksiin on helppo lisätä runsaasti muitakin vihanneksia, ja valmiissa tuhdissa tacossa tai helposti dippailtavassa kesärullassa ne menevät jokaisen perheenjäsenen suuhun kuin itsestään.