Tee talviloman makumatka Aasiaan – viisi helppoa reseptiä
Talvilomakausi kolkuttelee ovella ja mieli halajaa kevättä kohti kurkottaville hangille tai pieneen reissuun. Kaukomaiden tunnelmaan voi päästä kotonakin loihtimalla helppoja, aasialaisesta keittiöstä makujaan ammentavia, raikkaita reseptejä!
1. Kurkkuja kiinalaiseen tapaan maustettuna – Pai Huang Gua
Soijakastikkeella ja valkosipulilla upean umamiseksi maustettu kurkku maistuu talvisen ulkoilupäivän jälkeen. Salaatti sopii mainiosti lämpimän ruuan lisukkeeksi tai ruokahalun taatusti herättäväksi alkupalaksi. Reseptistä saa lisukkeen neljälle ruokailijalle.
- 1 kotimainen kurkku
- 1 tl suolaa
- koristeeksi kotimaista minttua tai korianteria
Marinadi:
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl nestemäistä valkosipulia tai valkosipulimurskaa
- 2 tl riisiviinietikkaa
- kourallinen seesaminsiemeniä
1. Aloita viipaloimalla kurkku n. 5 cm pituisiksi viipaleiksi ja laita se paloiteltuna muovipussiin. Liiskaa kurkkupalat kevyesti käyttämällä esim. kaulinta tai painavaa kattilaa. Älä murskaa kurkkuja täysin. Poista kurkut liiskauksen jälkeen pussista ja paloittele ne suupalan kokoisiksi.
2. Suolaa kurkut ja jätä ne ”itkettymään” noin 15 minuutiksi huoneenlämpöön. Näin niistä poistuu vettä.
3. Sekoita sillä välin kaikki marinadin ainekset paitsi seesamiöljy keskenään. Vispaa seesamiöljy viimeisenä marinadin joukkoon koko ajan sekoittaen.
4. Poista kurkuista poistunut neste ja sekoita marinadi kurkkujen joukkoon. Lisää myös seesaminsiemenet ja sekoita huolellisesti. Anna kurkkujen marinoitua noin 15 min ennen tarjoilua.
5. Viimeistele mintun tai korianterin lehdillä.
2. Rauhoittavan lempeitä makuja Intiasta
Kotimaisista vihanneksista syntyy itämaisten mausteiden seurassa täyteläisen lämmittävä pataruoka. Intiasta makumaailmansa saava kasvispata maistuu upealta seuraavanakin päivänä, joten sitä kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi. Ohje on neljälle. Tarjoile annos tuoreen leivän kera – tämän ruoan kanssa sopii upeasti esimerkiksi valkosipulinen naanleipä.
- 1 punainen kotimainen paprika
- 1 punainen kotimainen chilipaprika
- 8-10 kotimaista tomaattia
- 200 g kotimaisia sieniä
- 2 isoa sipulia
- 8-10 perunaa
- 1 kesäkurpitsa
- 2 tl juustokuminaa
- 2 tl garam masalaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä
- ¾ dl rypsi- tai seesamiöljyä
- 4 dl kookosmaitoa
- suolaa maun mukaan
- 1 ruukku tuoretta kotimaista korianteria
- Kuori ja paloittele sipuli ja perunat reiluiksi lohkoiksi. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Leikkaa sienet ja tomaatit lohkoiksi.
- Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja lisää juustokumina, garam masala ja hienonnetut valkosipulinkynnet, inkivääri ja chilipaprika.
- Lisää loput kasvikset ja kääntele hetki kovalla lämmöllä.
- Lisää kookosmaito ja anna kasvisten hautua kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä.
- Hienonna joukkoon tuoretta korianteria.
3. Helpot ja herkulliset sushitaskut ovat välipala täynnä vihanneksia
Kun tekee mieli sushia, testaa vaihteeksi näitä helppoja sushitaskuja! Roomansalaatilla, kurkulla, porkkanalla, tofulla, avokadolla ja versoilla täytetyt sushitaskut ovat nopeita valmistaa – ja täynnä hyvää tekeviä kasviksia.
- 4-6 sushiarkkia (riippuen kuinka paljon laitat täytteitä)
- 1 pss roomansalaattia
- 2 porkkanaa
- 1 kurkku
- 1 avokado
- marinoitua tofua (ohje alla)
- reilusti tuoreita versoja
- tarjoiluun tamaria (tai soijakastiketta)
Marinoitu tofu:
- 1 pkt maustamatonta tofua
- 2 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl tamaria (tai soijakastiketta)
- 1 rkl vaahterasiirappia
- Valmista ensin tofu. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kääräise tofu talouspaperiin ja aseta se laakealle lautaselle. Laita tofupalan päälle toinen lautanen ja siihen päälle jotakin painavaa noin 15 minuutiksi, jotta tofusta valuu ylimääräinen neste pois.
- Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään laakeassa kulhossa. Leikkaa tofu pitkiksi parin sentin paksuiksi paloiksi ja pyörittele palat marinadissa. Aseta tofupalat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia, kunnes tofu on hieman ruskistunut.
- Pilko sillä aikaa kasvikset. Kuori ja pilko porkkanat ja leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi. Siivuta myös avokado.
- Kun tofu on valmis, kokoa sushitaskut. Käännä sushiarkki salmiakin muotoon ja lisää täytteet hieman ylimmän kulman ylitse. Annostele arkeille reilusti salaattia, porkkanaa ja kurkkua. Lisää sitten muutama pala tofua ja avokadoa. Viimeistele versoilla ja taittele arkit varovasti kiinni. Kostuta arkkien reunat, niin taskut pysyvät koossa. Tarjoile tamarin kera ja nauti!
4. Kurkkunuudelit on tuore ja hauska tapa tarjoilla salaatti
Thaibasilika tuo tähän salaattiin Kaakkois-Aasian makua. Mukaan sopivat myös muut tuoreyrtit, joita kotoa sattuu löytymään, testaa esimerkiksi persiljan ja ruohosipulin kera. Salaatin juju ovat nuudeleiksi leikatut, pitkänomaiset kurkkusiivut. Mikäli käytössä ei ole spiraalileikkuria, myös kuorimaveitsi tai terävä veitsi sopii hyvin kurkkusiivujen käsittelyyn.
- 2 kurkkua
- ½ pnt korianteria
- ½ pnt thaibasilikaa
- 1 rkl makeuttamatonta tyrnitäysmehua
- 2 tl omenasiiderietikkaa
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl sipulijauhetta
- ⅓ tl sokeria
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- 2 rkl hampunsiemeniä
Huuhtele kurkut ja leikkaa nistä pitkiä nuudeleita spiraalileikkurin tai muun apuvälineen avulla.
Hienonna yrtit ja sekoita ne laakeassa kulhossa kaikkien muiden raaka-aineiden paitsi hampunsiementen kanssa. Lisää kurkkunuudelit kulhoon, sekoita kastikkeen kanssa ja anna maustua 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Tarjoile kurkkunuudelisalaatti laakeasta kulhosta ja koristele se hampunsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle vielä lisää yrttien lehtiä.
5. Yrteillä ja valkosipulilla maustetut sienet vievät Japaniin
Tämä annos on arkista nuudelikippoa viimeistellympi versio. Ruoka syntyy kuitenkin nopeasti – se ottaa vain sienten paistumisen ja nuudelin keittymisen ajan. Ohje on yhdelle nälkäiselle.
- 1/2 paketti kotimaisia sieniä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl soijaa
- 0,5 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1/3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 1 nippu nuudeleita
- 1/2 pss misotahnaa
lisäksi:
- tuoreita kotimaisia yrttejä (korianteri, minttu, persilja, basilika)
- sitruunamehua
- mustapippuria
- Harjaa ja siivuta sienet.
- Lämmitä paistinpannu keskilämmölle.
- Lisää rypsiöljy ja sienet.
- Silppua valkosipuli ja lisää pannulle.
- Lisää soija ja seesamiöljy sekä raastettu inkivääri.
- Keitä nuudelit.
- Lisää kulhoon puolikas misotahnapussi.
- Kaada päälle vajaa desi kuumaa vettä. Sekoita.
- Lisää kulhoon nuudelit ja sienet, myös kastike pannulta.
- Purista kulhoon hieman sitruunamehua ja rouhi päälle mustapippuria.
- Koristele tuoreilla kotimaisilla yrteillä.