Vihanneksilla uusien ravitsemussuositusten kimppuun

Suomalaisten ravitsemussuositukset päivittyvät 27.11. Kasvikunnan tuotteet ovat uusien ravitsemussuositusten kivijalka, sillä niitä tulisi nyt syödä 500–800 grammaa päivässä. Tutut kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat hyvä perusta ruokavaliolle ympäri vuoden. Nappaa sivun lopusta arkeesi helpot niksit, joilla saat hilattua ruokavaliota entistä värikkäämpään suuntaan!

Enemmän ja monipuolisesti kasviksia

Uusien valtakunnallisten ravitsemussuositusten mukaan kasvikunnan tuotteita tulisi pyrkiä syömään 500–800 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteisiin lasketaan vihannesten lisäksi yrtit, idut ja versot, sienet, juurekset, marjat ja hedelmät. Lihaa suositellaan syötäväksi korkeintaan 350 grammaa viikossa.

Ravintorikkaiden ja vastuullisesti tuotettujen kotimaisten vihannesten merkitys korostuu uusien ravitsemussuositusten myötä. Lisäämällä vihanneksia joka aterialle, voi päivän kasvisannosta nostaa pikkuhiljaa puolesta kilosta ylöspäin.

Kotimainen vihannes on vastuullinen ja hyvää tekevä valinta

Mitä kasvispainotteisempi ruokavalio on, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota kasvikunnan tuotteiden laatuun, ravinteikkuuteen ja alkuperään. Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat paitsi herkullinen, myös vastuullinen valinta.

Suomalainen kasvihuoneviljely on kehittynyt harppauksin 2000-luvulla, ja kehitys jatkuu edelleen. Kotimaisen kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on pudonnut 60 prosenttia vuosien 2004 ja 2021 välisenä aikana. Kasvihuoneissa käytetyn öljyn määrä puolestaan on vähentynyt tuona aikana 87 prosenttia. Myös vettä ja maata käytetään suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä viisaasti. Espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on peräti 91-kertainen suomalaiseen verrattuna. Kurkun viljelyssä Espanjassa taas tarvitaan 10-kertainen ala maata verrattuna saman vihannesmäärän tuottamiseen Suomessa.

– Kasvihuoneviljely on kestävä tapa viljellä vihanneksia ympäri vuoden. Yrityksissä kehitetään jatkuvasti viljelyn energiatehokkuutta siihen suuntaan, että jonain päivänä viljely voi olla energian suhteen jopa omavaraista. Kasvihuoneista tuoreita vihanneksia saadaan tasaisesti ja varmasti suomalaisten lautasille nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Monet kotimaiset vihannekset ovat ylivoimaisia myös ravinteikkuudessa. Esimerkiksi suomalaisten rakastamassa kotimaisessa kurkussa on tuplasti enemmän c-vitamiinia kuin tuontiomenassa. Kotimaisessa tomaatissa ja punaisessa paprikassa taas on runsaasti a-vitamiinia, jota kannattaa tankata etenkin talvella.

3 helppoa vinkkiä kasvispitoisempaan ruokavalioon

Ajatus jopa 800 grammasta kasvikunnan tuotteita päivässä voi tuntua ensin suurelta määrältä. Kun grammat jakaa päivän kaikille aterioille, muutos on helpompi toteuttaa, ja jokaisesta ateriasta tulee värikäs ja raikas.

  • Nauti kasvikunnan tuotteita joka aterialla. Kulauta aamiaisen kyytipojaksi kurkkua, pinaattia ja lehtikaalia sisältävä raikas juoma. Taiteile viikonloppuna kaikille aamiaispöytään omat vihersmoothiebowlit.
  • Lisää lounaswokkiin kasviksia, täytä puolet lautasesta kotimaisilla vihanneksilla ja kruunaa ateria tomaatti-hummusleivillä. Nauti jälkiruoaksi marjarahka.
  • Lisää kasviksia tuttuihin arkiruokiin. Syvennä bolognesekastikkeen makua paprikalla ja sienillä tai valmista pannulla vikkelä tomaattinen munakoisopaistos. Täytä iltapalamunakas tomaateilla ja tuoreella pinaatilla sekä yrttiruukun lopuilla.
  • Syö yksi kasvisateria joka päivä. Kun syöt lounaaksi reilun lautasellisen tomaatti-basilikapastaa, höystät lisukeleivät vihanneksilla ja syöt jälkiruoaksi hedelmän, noin puolet päivän kasviskiintiöstä täyttyy.