Kuvassa on jouluomenoita

Lisää punaista joulupöytään

Punainen on yksi suosituimmista suomalaisen joulun väreistä. Punaista näkee esimerkiksi jouluna joulukoristeissa, joulupukin lakissa sekä kotimaisissa joulukukissa kuten joulutähdessä ja ritarinkukassa. Joulupöytään saa helposti lisättyä punaista kotimaisen tomaatin avulla. Vastuullinen ja herkullinen kotimainen tomaatti on oiva lisä niin alkuruokien kanssa, kinkun seuralaisena kuin osana raikasta salaattia. Nappaa tästä herkulliset reseptit ja testaa niitä tänä jouluna. Uunikuivattuja tomaatteja ja tomaattisuolaa voi myös tehdä lahjaksi esimerkiksi ruokaa rakastavalle ystävälle.

Joulutomaatit

Joulutomaatit ovat helppo ja herkullinen lisuke esimerkiksi kinkun kylkeen. Jouluomenamainen esillepano tuo väriä lautaselle sekä hivelee niin perinteisen kinkun syöjän kuin tuunattuja jouluruokia rakastavan vegaanin silmiä.

niin monta annosta kuin haluat Kuvassa on kaksi joulutomaattia
45 min
hyvin helppo

Ainekset

isoja kotimaisia tomaatteja
rypsi, rapsi- tai oliiviöljyä
suolaa
kokojyväsinappia
kotimaisia basilikan lehtiä

Ohje:

1. Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Kuori tomaatit kalttaamalla ne.
2. Suolaa tomaatit kauttaaltaan ja hiero öljyä niiden pintaan. Kypsennä tomaatteja uunissa noin 35-40 min tai kunnes ne ovat pehmenneet. Anna tomaattien jäähtyä noin 15 min.
3. Lusikoi kokojyväsinappia tomaattien päälle ja aseta basilikan lehti kokojyväsinappiin.

Katso tomaattien kalttaaminen videolta:

Reseptin, kuvan ja videon on tehnyt Tastery Foods.

Ranskalainen tomaattipiiras

Ranskalainen tomaattipiiras valmistuu kädenkäänteessä torttujen ja piparien ohella. Piiraaseen voi käyttää omia suosikkitomaattejasi, olivat ne perinteisiä klassikkotomaatteja tai pieniä helmitomaatteja. Tarjoile piiras suolaisena makeiden jouluherkkujen kanssa. Piiraan päälle voi leikata palan esimerkiksi sinihomejuustoa.

Pohja

4,5 dl vehnäjauhoja
125 g margariinia
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
5 rkl kylmää vettä

Täytteet

rasiallinen kotimaisia kirsikka-tai luumutomaatteja tai 2-3 isoa kotimaista tomaattia
2 valkosipulinkynttä
reilusti tuoreita kotimaisia yrttejä: basilikaa, ruohosipulia, persiljaa, rosmariinia..
oliiviöljyä
suolaa & mustapippuria
parmesania (maito- tai kasvipohjainen) tai kovaa kotimaista juustoa

Ohje:

1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri. Nypi margariini joukkoon. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on helposti muotoiltavaa. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin tekeytymään n. tunniksi.
2. Pilko tomaatit. Jos käytät kokonaisia kirsikkatomaatteja, tee niihin reikiä haarukalla tai grillitikulla. Hienonna valkosipuli ja yrtit. Sekoita kulhossa tomaatit, valkosipuli, yrtit ja hiukan oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Muovaile taikinasta pyöreä iso levy leivinpaperille. Laita tomaattitäyte taikinalevyn keskelle, ja käännä pohjan reunat täytteen päälle. Paista 225-asteisessa uunissa n. 25-30min. Raasta juuri uunista tulleen piiraan päälle parmesania ja ripottele päälle yrttejä. Tarjoile heti esimerkiksi raikkaan vihersalaatin kera.

 

Kuvassa on ranskalainen tomaattipiiras

Tomaattisuola

Tiesitkö, että tomaatti sisältää umamia? Tomaattisuola on täynnä umamia, joka korostaa ja voimistaa ruuan omaa makua. Lisänä tulee herkullinen tomaatin maku. Käytä suolaa perinteisten jouluruokien maustamisessa. Tee runsas satsi, ja anna suolaa lahjaksi ystävälle kauniissa purkissa.

noin 1 dl⁠

Ainekset⁠⁠

5-6 isoa kotimaista tomaattia⁠
0,5 dl suolaa⁠

Ohje⁠:

1. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kuivaa tomaatteja 80-asteisessa uunissa noin 8 tuntia tai kunnes ne ovat täysin kuivia. Jätä uunin luukku raolleen, jotta tomaateista poistuva kosteus pääsee pakenemaan. ⁠
2. Kun tomaatit ovat täysin kuivia, siirrä ne tehosekoittimeen tai maustemyllyyn ja jauha jauheeksi. Jos haluat, voit siivilöidä jauheen, jotta vain hienoin jauhe päätyy käyttöön. Siivilään jäävät pienet palat kannattaa jauhaa vielä uudestaan, jottei mitään mene hukkaan!⁠
3.Sekoita tomaattijauhe suolan kanssa.

Reseptin ja kuvan on tehnyt Tastery Foods.

 

Kuvassa on ruskeassa kipossa tomaattisuolaa. Kipon edessä on kaksi isoa tomaattia. Kuvan tausta on vaaleanpunainen.

Uunikuivatut tomaatit

Täyteläiset uunitomaatit sopivat erinomaisesti esimerkiksi kalapöytään sinappisilakan kaveriksi. Säilöttynä tomaatit ovat myös ihana lahja ystävälle.

2 rasiaa kotimaisia kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa & mustapippuria
1 tl kuivattua oreganoa
+ oliiviöljyä säilömiseen

Ohje:

1. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Huuhdo ja valuta kirsikkatomaatit ja pilko ne puoliksi.
2. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja levitä kirsikkatomaatit pellille leikkuupinta ylöspäin. Pirskottele päälle oliiviöljy ja mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Paista keskitasolla 2 tuntia. Anna tomaattien jäähtyä.
3. Tarjoile joko sellaisenaan tai annostele tomaatit lasipurkkiin ja kaada päälle oliiviöljyä juuri sen verran että tomaatit peittyvät öljyyn. Öljyssä säilötyt tomaatit säilyvät jääkaapissa muutaman viikon.

 

 

Tutustu muihin herkullisiin tomaattiresepteihin