Pääsiäisenä nautitaan kotimaista ruokaa – ota talteen viisi hittireseptiä ja juoma!

Kevään ihana ruokajuhla sijoittuu tänä vuonna huhtikuun loppuun. Kotimaisten kasvihuonevihannesten sesonki on menossa juuri nyt kohti kesäkauden huippua ja heviosastoilla on monipuolisesti tuoretta tarjontaa. Nappaa alta ideat pääsiäisen pidennetyn viikonlopun tarjottaviin tai ihaniin koti-iltoihin.

1. Paahdettu paprikakastike taipuu moneen

Kesää kohti mentäessä kotimaisen paprikan tuotantomäärä kasvaa. Tämä herkullinen kastike on saanut inspiraationsa espanjalaisesta romesco-kastikkeesta. Muutimme ainesosia kuitenkin niin, että kastikkeen saa tehtyä kokonaan kotimaisista raaka-aineista.

  • 2 paprikaa (suippo tai tavallinen)
  • 2 terttutomaattia
  • 1 punainen chili
  • 1 pieni valkosipulinkynsi kuorittuna
  • 3 viipaletta hapanjuurileipää
  • ½ pnt lehtipersiljaa

lisäksi:

  • öljyä
  • lehtipersiljaa koristeluun

Huuhtele sekä halkaise tomaatit ja paprikat. Poista paprikoiden siemenet ja kannat. Poista myös chilin kanta.

Öljyä paprikat, tomaatit, chili ja leipäviipaleet kevyesti. Grillaa paprikat, chili ja tomaatit grillissä kypsiksi ja pehmeiksi. Grillaa lisäksi leipäviipaleita niin kauan, että ne saavat hieman väriä ja tulevat rapeiksi. Paprikat ja chili voivat tummua kunnolla, jotta ne saavat paahdetun ja voimakkaan maun.

Siirrä grillatut paprikat kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä ja poista sen jälkeen niiden kuori.

Laita kastikkeen kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita kastikkeeksi. Kastikkeen ei tule olla täysin tasaista, vaan siinä saa olla pieniä sattumia.

Tarjoile ja nauti kastike erilaisten kevään herkkujen kanssa. Voit viimeistellä kastikkeen lisäämällä sen päälle hieman öljyä ja lehtipersiljan lehtiä koristeeksi.

2. Rapeat suolaiset vohvelit palkitsevat

Lomapäivänä kannattaa kaivaa vohvelirauta kaapista ja herkutella rapeilla suolaisilla vohveleilla! Kasvisvoittoiset päälliset tekevät annoksesta mukavan kevyen, ja ateria täydentyy raikkaalla vihersalaatilla.

Ohjeesta saa ainakin viisi vohvelia. Ohje on gluteeniton.

  • 2,5 dl raastettua kesäkurpitsaa (n. ½ kesäkurpitsa)
  • 2 luomukananmunaa
  • 2 dl kauramaitoa
  • 1 dl hienoksi pilkottua basilikaa
  • 1,5 dl täysjyväriisijauhoa
  • 1 dl kaurajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • öljyä tai voita paistamiseen

Tarjoiluun:

  • erilaisia salaatteja ja silmusalaattia
  • kirsikkatomaatteja
  • kurkkua
  • fetajuustoa

Raasta kesäkurpitsa suikaleiksi ja aseta sivuun. Vatkaa kananmunat ja maito sekaisin isossa kulhossa. Lisää raastettu kesäkurpitsa ja basilika ja sekoita hyvin.
Sekoita kuivat ainekset keskenään toisessa kulhossa ja lisää ne sitten munaseoksen joukkoon. Sekoita hyvin.

Kuumenna vohvelirauta ja levitä pinnoille hieman öljyä pullasudilla. Kaada raudalle muutaman ruokalusikallisen verran taikinaa, levitä tasaiseksi kerrokseksi ja paista, kunnes vohveli on saanut kauniin kullanruskean sävyn.
Herkuttele vihersalaatin kera!

3. Tomaatti-lehtikaalikeittoa riittää koko viikonlopulle

Jos vietät pääsiäisen pidennettyä viikonloppua kotona, mutta et halua käyttää joka päivä aikaa keittiössä, tee kerralla iso satsi maukasta keittoa! Tämä vegaaninen ja täyttävä soppa on täynnä makua paahdetuista vihanneksista. Keitto sisältää myös mukavasti A- ja C-vitamiinia kevään pöpöjä vastaan. Resepti on mitoitettu neljälle nälkäiselle ruokailijalle, joten kaksi henkilöä syö siitä useamman aterian.

  • 800 g kotimaisia tomaatteja (noin 6 kpl)
  • 400 g kotimaista paprikaa (noin 3 tavallista tai 4 suippopaprikaa)
  • 5 kotimaisen lehtikaalin lehteä
  • 1 kotimainen sipuli
  • 2 kotimaista valkosipulinkynttä
  • 1 kotimainen punainen chili
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 4 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 l kasvislientä
  • 1 pkt (380 g) esikypsennettyjä linssejä
  • 1 pnt kotimaista basilikaa, tilliä tai lehtipersiljaa hienonnettuna
  • kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • suolaa ja pippuria

Lohko huuhdellut tomaatit ja paprikat ja aseta ne uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä.

Leikkaa paahdetut paprikat suupaloiksi.

Poista lehtikaalin lehtiruodit ja revi pehmeät osat kulhoon. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja saaneet väriä. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, voit lisätä lehtikaalit paahtumaan myös muiden kasvisten päälle viimeisiksi 10 minuutiksi.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä kattilassa. Hienonna chili ja kypsennä sitä pari minuuttia sipulien kanssa. Lisää tomaattipyree, suolaa ja pippuria, ja kypsennä seosta noin 5 minuuttia, välillä sekoittaen.

Kaada kattilaan kasvisliemi, balsamiviinietikka, paahdetut tomaatit ja paprikat. Keitä 10 minuuttia. Lisää lopuksi huuhdotut linssit, rapeat lehtikaalit ja hienonnetut yrtit. Kiehauta, tarkista maku ja tarjoile.

4. Huijarin kikherne-tunaleivät retkievääksi

Jos mieli tekee maukkaita eväsleipiä viikonlopun seikkailuihin, ota tämä resepti talteen! Näiden täytettyjen leipien juju on kikhernepohjainen, helppo vegaaninen tahna, joka muistuttaa tonnikalaa. Leivät täytetään lisäksi runsailla, kuitupitoisilla vihanneksilla, jotka pitävät nälän poissa mutta olon keveänä.

Kikhernetuna

  • 1 pkt (noin 230 g) kikherneitä
  • 4 rkl vegaanista majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni punasipuli
  • ½ dl pilkottua suolakurkkua
  • 1 rkl hienoksi pilkottua lehtipersiljaa
  • 2 rkl hienoksi pilkottua tilliä
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

  • paahtoleipää
  • salaattia
  • kurkkua
  • tomaattia
  • paprikaa

Huuhtele ja valuta kikherneet ja siirrä ne isoon kulhoon. Lisää majoneesi ja sitruunamehu ja soseuta karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella.

Pilko sipuli. Lisää kaikki loput ainekset kikherneiden joukkoon ja sekoita hyvin. Maista ja lisää suolaa tai mustapippuria maun mukaan.

Paahda leivät. Täytä leivät kikhernetahnalla, salaatilla ja esimerkiksi tomaatilla, paprikalla ja kurkulla. Tarjoa ja nauti!

5. Juhlava tomaattinen munakoisopaistos melanzane

Tämä melanzane on mainettaan näppärämpi – se valmistuu helposti ja nopeasti puolessa tunnissa! Uunin sijaan tämä versio kypsennetään isossa paistinpannussa, vaativatkaan illallisvieraat eivät huomaa eroa uunissa kypsennettävään ruokalajiin.

  • 3-4 annosta
  • 1 iso munakoiso
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 kypsää tomaattia
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1/2 dl hienoksi pilkottua basilikaa
  • 1–2 tl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • suolaa ja mustapippuria

Parmesaani-mozzarellakerma

  • 2 dl (kasvipohjaista) ranskankermaa
  • 1 mozzarella
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 2 rkl hienoksi pilkottua basilikaa
  • mustapippuria

Tarjoiluun

  • basilikaa
  • tuoretta leipää
  • raikasta vihersalaattia

Leikkaa munakoiso pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet talouspaperin päälle, lisää niiden päälle suolaa ja anna niiden levätä noin 10 minuuttia. Pyyhi sitten munakoisojen pinta kuivaksi talouspaperilla.

Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet hienoksi. Leikkaa tomaatit muutamiksi paloiksi.

Kuumenna iso laakea paistinpannu ja lisää oliiviöljy. Paista munakoisoa runsaassa öljyssä molemmin puolin noin 5 minuuttia, jotta siivuista tulee hieman kullanruskeat.

Lisää valkosipuli ja tomaatit ja paista hetki. Lisää sitten tomaattimurska, basilika ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10–15 minuuttia. Valmista sillä välin parmesaani-mozzarellakerma.

Nypi mozzarella pieniksi paloiksi ranskankerman joukkoon. Lisää parmesaani, basilika ja mustapippuri ja sekoita.

Annostele juustokerma valmiin melanzanen päälle ja koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän ja raikkaan vihersalaatin kera ja nauti!

6. Kurkku-basilikalimonadi käynnistää kevään

Kippis keväälle! Pääsiäisenä kevään voi viimeistään toivottaa virallisesti tervetulleeksi. Raikas juoma kätkee sisäänsä kokonaisen kurkun, runsaasti reipasta sitruunaa sekä mukavasti maukasta basilikaa.

2,5 dl vettä
2 rkl sokeria
1 kurkku
kourallinen basilikaa
6 sitruunaa puristettuna

Lämmitä vettä ja sekoita sokeri siihen. Jäähdytä jääkaapissa.

Soseuta kurkku ja basilika blenderissä. Laita siivilään ja valuta neste kunnolla talteen.

Sekoita sokerivesi, kurkku-basilikamehu sekä sitruunamehu sheikkerissä. Tarjoile kylmänä ja koristele basilikanlehdissä ja sitruunalohkoilla.