Kasviksia koko perheen lautasille – nämä 3 välipalaa onnistuvat koululaiseltakin

Kasvisten syönti on monessa lapsiperheessä ikuisuustaistelun aihe. Kasviksia voi kuitenkin lisätä hauskasti ja helposti lastenkin lautasille. Yhdessä tekeminen kannustaa uusien makujen kokeiluun ja tuo energiaa arki-illan touhuihin. Reseptit on laadittu yhdessä kotitalousopettajan kanssa ja ne innostavat koululaisia laatimaan lautaselle värikästä purtavaa!

1. Välipalaleivät neljälle

Herkulliset, kasvispitoiset ja täyttävät välipalaleivät maistuvat koulupäivän jälkeen. Näiden leipästen kokoaminen onnistuu isommilta lapsilta keskenään tai aikuisen avustuksella. Leivät voi nauttia heti tai pakata vaikka mukaan retkievääksi. Hyvä öljy ja tuoreet yrtit syventävät ja mehevöittävät täytteiden makua.

8 viipaletta paahtoleipää
2 isoa kotimaista tomaattia
1 ruukku kotimaista basilika
200 g mozzarella-juustoa
Rypsiöljyä
Sormisuolaa

Ohje:

1. Leikkaa pestyt tomaatit ohuiksi siivuiksi.
2. Leikkaa mozzarella ohuiksi siivuiksi
3. Valuta rypsiöljyä teelusikalla ohuesti  leipäsiivujen päälle.
4. Ota neljä viipaletta leipää ja lado niiden päälle tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa.
5. Ripottele tomaatin ja mozzarellan päälle hyppysellinen sormisuolaa
6. Laita toiset leipäviipaleet tomaattileipästen kanneksi
7. Leikkaa leivät kolmioksi.

2. Kurkkuveneet uivat joka suuhun

Nämä hauskat naposteltavat syntyvät helposti vaikkapa kaverisynttäreille tai yökyläillessä. Kotimainen järvikalatäyte tekee annoksesta ruokaisan. Reseptillä syntyy noin 15 kurkkuvenettä.

  • 2 kurkkua
  • 1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa
  • ½ prk (60 g) smetanaa
  • 1 tlk (n. 200 g) savustettuja järvikaloja (esim. Ahventa)
  • 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 pnt tilliä hienonnettuna (säästä osa koristeluun)
  • suolaa ja pippuria
  • 10 kirsikkatomaattia lohkoina tai viipaleina

ohje:

  1.   Halkaise kurkut pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat neljään tai kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla.
  2.   Sekoita kulhossa tuorejuusto, smetana, valutetut ja hienonnetut savustetut ahvenet, kevätsipuli ja tilli. Tarkista tahnan koostumus ja lisää smetanaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3.   Täytä kurkkuveneet tasaisesti ahventahnalla.
  4.   Asettele kirsikkatomaatit tahnan päälle ja koristele tillillä.

3. Hauskasti ladottu salaatti

Kasviksista koottu välipalasalaatti on helppo, mutta herkullisen rouskuva ja raikas resepti kokkailtavaksi koko perheen kesken. Itsetehty chilikastike tuo makupalettiin jännittävyyttä ja lämmittävyyttä ja reseptiä voi varioida helposti omien lemppari-kasvisten mukaan.

1 dl kotimaista salaattia
5 cm pala kotimaista kurkkua
¼ kotimaista paprika
½ dl kotimaisia ituja
1 rkl chili-kastiketta

Ohje:

1. Aseta salaatti pediksi lautaselle
2. Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi ja asettele annokseesi kauniisti
3. Suikaloi paprika ja asettele se myös salaattiannokseesi
4. Laita salaattiannoksen päälle ituja
5. Valuta chili-kastiketta 1 rkl annoksen päälle

Chilikastike:

½ punainen kotimainen mieto chili
1 dl maustamatonta jogurttia
½ dl tuoretta kotimaista basilikaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl sitruunamehua
Suolaa
Pippuria

Ohje:

1. Halkaise chilit ja poista siemenet
2. Hienonna chili mahdollisimman pieneksi
3. Sekoita jogurtti, chilit, sitruunamehu ja mausteet.
4. Anna maustua hetken.

 

Syyslomaa kutsuttiin aiemmin perunannostolomaksi, joten nyt on hyvä hetki kokkailla kotimaisia kasviksia perunan kaverina. Kasviksilla höystetty rapsakka perunasalaatti sopii maukkaaksi välipalaksi tai lounaan lisukkeeksi. Annoksen täyttävyyttä voi säädellä lisäämällä mukaan annokseen esimerkiksi haluamaansa kasviproteiinia tai juustoa.

Reissutunnelmaan voi päästä myös kotoa käsin. Maistele eteläisen Amerikan lämpöisiä makuja valmistamalla meksikolaista tomaattikeittoa tai testaa syömäpuikkotaitosi aasialaisen sieni-kasvisvokin kanssa!