Kuvassa on tomaatin terttu kasvihuoneessa, jossa on paljon punaisia tomaatteja.

Tomaatti on vuoden 2022 vihannes

Suomalaisten rakastama tomaatti on vuoden 2022 vihannes. Tomaatti on monipuolinen vihannes, joka sopii syötäväksi sellaisenaan tai osana lämmintä ruokaa. Kotimaisena tomaattia on saatavilla ympäri vuoden. Kotimaisen viljelyn satokauden huiput ovat kesä-elokuussa. Tomaatteja tuotetaan Suomessa vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa ympäri vuoden. Kotimaisessa tuotannossa on niin perinteistä klassikkotomaattia kuin erilaisia erikoistomaatteja.

Ravintoarvoiltaan tomaatin natriumpitoisuus on vähäinen ja se sisältää reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Syö sellaisenaan tai pilko tomaattikastikkeeseen

Herkullisen punainen tomaatti on helppokäyttöinen vihannes, josta ei synny ruokahävikkiä. Kantaa ja terttua lukuunottamatta, tomaatin voi syödä kokonaan. Tomaattia ei tarvitse kypsentää ruoanlaitossa: sen voi pilkkoa sellaisenaan salaattiin tai leivän päälle. Naposteluun, kuten esimerkiksi välipalaksi, sopii pienet kirsikka- ja miniluumutomaatit.

Tomaatti kestää hyvin kypsentämistä. Se sopii erinomaisesti muun muassa keittoihin, patoihin, grilliin ja täytettäväksi. Niitä voi myös säiliöä tai tehdä hillokkeita. Tomaatilla on erinomaiset makuominaisuudet: se on sopivan makea ja hapokas pientä karvautta unohtamatta. Tomaatissa on umamia, joka on makea, happaman, suolaisen ja karvaan lisäksi yksi ihmisen aistimista perusmausta. Tämä upea kasvis korostaa ruuassa muiden raaka-aineiden makua.

Säilytä huoneenlämmössä

Tomaatti on arka viileälle. Kotikeittiössä sitä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa se menettää makunsa ja kiinteytensä. Ihanteellisin lämpötila tomaatille on + 13 astetta. Oikein säilytettynä tomaatti pysyy maukkaana. Oikein säilyttäminen vähentää myös ruokahävikkiä.

Tomaatti erittää etyleeniä, jonka takia sitä ei kannata säilyttää etyleenistä kärsivien kasvisten lähellä. Tällaisia ovat esimerkiksi kurkku, peruna ja kesäkurpitsa.

Vastuullisesti ruokapöytääsi

Kotimainen tomaatti on vastuullinen tuote niin ympäristön kuin sosiaalisen vastuun kannalta. Luonnonvarakeskuksen vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan kasvihuonetomaatin hiilijalanjälki vuonna 2017 oli 2,6 kiloa hiilidioksidia tuotettua kiloa kohden. Aikaisemmin hiilijalanjälkeä on pidetty viisi kiloa tuotetta kohden. Yhden kotimaisen tomaattikilon tuottamisen vesijalanjälki on noin 20–35 litraa vettä. Tutkimusten mukaan Espanjassa vastaava luku on 3165 litraa vettä eli 91-kertaa enemmän. Kotimainen kasvihuoneviljely kehittyy jatkuvasti vastuullisemmaksi. Esimerkiksi öljyn käyttö kasvihuoneissa on pudonnut yli 90 prosenttia vuosien 1991 ja 2020 välisenä aikana.

Vastuullisen kotimaisen tuotteet tunnistat parhaiten sirkkalehtimerkistä. Merkkiä saa käyttää vain extra- ja ykkösluokan tuotteissa. Tunnusta tuotteissaan käyttävät viljelijät ja pakkaamot ovat tehneet sirkkalehtimerkin käyttöoikeudesta sopimuksen Kotimaiset Kasvikset ry:n kanssa. Sopimuksessa viljelijät ja pakkaamot sitoutuvat noudattamaan Laatutarha-ohjeistoa, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin, henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen.

 

Vuoden vihanneksen valitsevat Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Puutarhaliitto on aloittanut tämän viisikymmentä vuotta sitten. Koitmaiset kasvikset ry omistaa sirkkalehtimerkin. Vuoden vihannes -nimeämisen tavoitteena on antaa lisätietoa kasviksesta kuluttajille, kaupoille ja harrastajille sekä edistää vihannesten menekkiä Suomessa.Vuoden 2023 vuoden vihannekseksi on jo valittu porkkana. Vastaavasti vuonna 2024 juhlitaan basilikan vuotta. 

 

Lue lisää tomaatista: